CEA MAI MARE FABRICĂ DE ÎNGRĂȘĂMINTE DIN LITUANIA SE ÎNCHIDE DIN SEPTEMBRIE. Motivul: scumpirea gazului

29 aug 2022
Cea mai mare fabrică și distribuitor de îngrășăminte din Lituania, Achema, va fi închisă din septembrie. Decizia se explică prin creșterea prețurilor la gaze, transmite AGROMEDIA, cu referire la Euro News.

Potrivit managerilor companiei, nu mai pot produce sau distribui la un preț competitiv, motiv pentru care au luat această decizie. Aceștia vorbesc despre pierderi de zeci de milioane de euro.

Anul trecut am plătit 60 de euro pe megawat oră. Chiar și atunci, acest lucru a fost considerat foarte mult. În prezent, prețul gazului este de 280 de euro, adică de patru ori mai mare față de anul trecut. Și prețul îngrășămintelor s-a dublat pentru că vine din afara Europei, a declarat CEO-ul Achema, Ramunas Milauskas.

Deși acum îngrășămintele pot fi vândute la un preț mai mare în Europa decât înainte, producția sa a devenit mai scumpă. Prețul s-a dublat, pe când costul îngrășămintelor s-a mărit de patru ori din cauza creșterii prețurilor la gaze.

CEO-ul se așteaptă ca aceste costuri să continue să crească, așa că cel mai probabil va trebui să renunțe la 5% dintre angajați. Fabrica din Lituania va fi închisă doar temporar, după ce funcționase în regim redus din septembrie anul trecut. Angajații vor îndeplini sarcini de întreținere și de îngrijire a terenului până la redeschidere.

Președintele sindicatului Achema, Birutė Daškevičienė, a declarat că negociază cu șefii companiei cum să asigure veniturile angajaților pe perioada închiderii. După cum a spus el, sindicatul încă lucrează la poziția sa, dar o va face publică în curând.

Primarul orașului Jonava, Mindaugas Sinkevičius, a declarat că firma nu își poate lăsa baltă angajații. Într-un interviu acordat Baltic News Services, el spune că se așteaptă la o oprire din activitate a fabricii de cel puțin trei luni.

Legea muncii din Lituania cere angajatorilor, inclusiv Achema, să plătească 40% din salariul mediu în timpul închiderii. Totuși, potrivit primarului orașului, compania ar putea oferi sindicatului o „remunerare mult mai favorabilă” pentru a-și asuma în continuare responsabilitatea față de societate și angajații acesteia.

CEA MAI MARE FABRICĂ DE ÎNGRĂȘĂMINTE DIN LITUANIA SE ÎNCHIDE DIN SEPTEMBRIE. Motivul: scumpirea gazului

CEA MAI MARE FABRICĂ DE ÎNGRĂȘĂMINTE DIN LITUANIA SE ÎNCHIDE DIN SEPTEMBRIE

Motivul: scumpirea gazului

CEA MAI MARE FABRICĂ DE ÎNGRĂȘĂMINTE DIN LITUANIA SE ÎNCHIDE DIN SEPTEMBRIE. Motivul: scumpirea gazului

loading ...