CEL MAI BĂTRÂN MĂR DIN LUME A TRĂIT 194 ANI. Emoționanta poveste a copacului a devenit una epică

05 jan 2022

Bătrânul măr din Vancouver, SUA (engl. Old Apple Tree), despre care se spune că este cel mai bătrân măr din nord-vestul Pacificului, a murit în 2020, la vârsta de 194 de ani!
 
Povestea mărului considerat a fi cel mai bătrân din lume începe în anul 1826, când a fost plantat de către locotenentul Aemilius Simpson, ofiţer al Marinei Regale Britanice, din seminţe obţinute la o cină din Londra, înainte de plecarea sa în Vancouver, Washington, pentru compania Hudson Bay Company, anunță AGROMEDIA cu referire la revista-ferma.ro.
 

Două secole de supravieţuire!
 
„Bătrânul nostru pom este un organism viu, la fel ca noi, şi s-a confruntat cu o viaţă de provocări. A stat acolo timp de generaţii şi a fost martor la schimbarea lumii din jurul său”, a declarat Charles Ray, pădurar urban din Vancouver, pentru CNN. Bătrânul Măr a supravieţuit furtunilor şi inundaţiilor şi a fost martor la construcţia de căi ferate şi autostrăzi în vecinătatea sa, devenind un reper îndrăgit pentru comunitate.
 
Pomul a devenit o celebritate şi în rândul experţilor interesaţi de conservarea şi studierea soiurilor antice de mere plantate de primii colonişti ajunşi pe teritoriul american.
 
Testele genetice au determinat că merele produse de "Old Apple Tree" sunt unice şi înrudite cu soiul French Reinette, vechi de 500 de ani. Amărui la gust, fructele bătrânului pom erau excelente pentru copt.
 
Începutul sfârşitului...
 
În jurul anului 2015, echipa de experţi care are grijă de măr a observat că stratul de cambiu începea să se retragă, fapt care a contribuit la crearea unei fisuri spiralate în trunchi. În luna iunie a anului trecut a fost declarat decesul.... fiziologic al celui mai bătrân măr.
 
În 1984, în jurul copacului a fost construit un parc public, iar de atunci, în fiecare an, în luna octombrie, oraşul a organizat un festival pentru a-l celebra. Ediţia din 2020 a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus. În schimb, membrii comunităţii din Vancouver au organizat pe Facebook un memorial pentru Bătrânul Măr, împărtăşind poveşti şi amintiri.
 
Noul... MĂR BĂTRÂN
 
A murit, dar va renaşte din propria rădăcină! Deşi trunchiul copacului a fost declarat „mort”, sistemul radicular rămâne viu. Echipa de cercetare a "Old Apple Tree" precizează că există puieţi din rădăcină şi a declarat că unul va fi plantat pentru a creşte în aceeaşi locaţie.
 
Sursa: revista-ferma.ro
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

FULGERUL A UCIS 2 CIOBANI ȘI 100 DE OI ÎN GORJ. Mai multe animale, dispărute pe munte

05 jul 2022

PROGNOZE MAI MARI PENTRU RECOLTA DE CEREALE ȘI OLEAGINOASE ÎN UCRAINA. Zelenski: Negociem reluarea exportului de cereale prin porturi

05 jul 2022

VARROA ADUCE PIERDERI DE MILIOANE ÎN AUSTRALIA. Sute de stupi sunt arși pentru a salva industria apicolă

04 jul 2022

FERMIERII AU BLOCAT ACCESUL ÎN MARILE MAGAZINE DIN ȚARĂ. Olandezii protestează împotriva deciziei de reducere a emisiilor de azot și amoniac

04 jul 2022

PREȚUL GRÂULUI SCADE LA NIVELUL DE DINAINTE DE RĂZBOI. UE ar putea cumpăra 3 milioane de tone de cereale din Ucraina pentru depozitare temporară

04 jul 2022

CEL MAI BĂTRÂN MĂR DIN LUME A TRĂIT 194 ANI. Emoționanta poveste a copacului a devenit una epică

CEL MAI BĂTRÂN MĂR DIN LUME A TRĂIT 194 ANI

Emoționanta poveste a copacului a devenit una epică

CEL MAI BĂTRÂN MĂR DIN LUME A TRĂIT 194 ANI. Emoționanta poveste a copacului a devenit una epică

loading ...