CELE MAI NOI TEHNOLOGII ALE AGRICULTURII DE PRECIZIE. A fost dezvoltat robotul care realizează toate operațiunile agricole de la semănat, până la recoltare

20 sep 2022
Gazdă a congresului Federației Internaționale a Jurnaliștilor Agricoli (IFAJ) din acest an, Danemarca are unul dintre cele mai sustenabile modele agro-alimentare din lume, transmite AGROMEDIA, cu referire la Revista Ferma.

Ce soluții au adoptat scandinavii?

Cele mai noi tehnologii

Agricultorii danezi sunt printre cei mai digitalizați din Europa. Aproximativ 30% dintre fermieri folosesc deja elemente ale agriculturii de precizie, cele mai des întâlnite fiind: cartarea terenurilor și analizele biochimice ale solului, utilajele de precizie, stațiile de monitorizare pedoclimatice și GPS-urile performante.

Inovaţie transpusă în câmp

De exemplu, cei de la Samson Agro și-au propus ca în 2022 să reformeze modul de aplicare a gunoiului de grajd, dezvoltând primul utilaj capabil să monitorizeze în timp real atât necesarul de îngrășământ al fiecărei parcele, cât și conținutul în azot, fosfor și potasiu al gunoiului aflat în tancul de distribuire. O soluție care promite să fie o alternativă la îngrășămintele chimice, cu un nivel de eficiență și siguranță chiar mai ridicat decât acestea.

Robotul agri FarmDroid FD20

Tot pentru lucrările în câmp a fost dezvoltat și robotul autonom agricol FarmDroid FD20. Alimentat exclusiv prin panouri solare, robotul poate lucra o suprafață de până la 20 ha, pe toată perioada de vegetație, indiferent de cultură. Mai precis, robotul realizează toate operațiunile agricole începând cu semănatul (inclusiv), până la recoltare (exclusiv), pentru o gamă variată de culturi pe rânduri, chiar și pe sole cultivate cu plante diferite.
Conceput de un start-up danez fondat de un fiu de fermier, FarmDroid are avantajul de a putea fi folosit și în agricultura ecologică, controlul buruienilor putând fi realizat în totalitate mecanic.

Asistentul veterinar digital

Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Danemarca (DTU) au testat recent primul asistent sanitar-veterinar digital. Un robot care nu se vede fizic, dar care există sub forma unui software cu inteligență artificială ce folosește bio-senzori și analizează în timp real condițiile de mediu din grajduri și hale, pentru a stabili posibilitatea apariției unui agent patogen.

Sistemul a fost testat până în prezent în fermele de porci, având rezultate remarcabile în depistarea și prevenirea bolilor digestive ale purceilor, inclusiv bacteria E. coli. Astfel, îmbolnăvirea și moartea purceilor sau administrarea excesivă a antibioticelor pot fi evitate în peste 90% din cazuri.

Staţiile Farm data sharing

Alte două start-up-uri daneze: FieldSense - Danish Agro și FaunaPhotonics.

Mai precis, vorbim de micro-managementul factorilor de mediu de la nivelul fiecărei ferme, realizat prin intermediul stațiilor agrometeorologice și al stațiilor de analiză biologică a dăunătorilor prin inteligență artificială.

Fiecare fermă din proiect are în custodie câteva astfel de stații, oferind o monitorizare climatică și bacteriologică ultra localizată, cu o rată de transmitere a datelor la fiecare 10 minute. Însă ceea ce face acest sistem unicat, este faptul că folosește date și de la exploatațiile vecine participante la proiect. Practic, vorbim de o partajare a datelor care este deosebit de eficientă pentru că va emite alerte și prognoze plecând de la cele mai apropiate stații față de parcela vizată, implicit, chiar dacă dăunătorii nu sunt încă prezenți pe solă, fermierul va fi informat că în parcela alăturată, deținută de un alt proprietar, aceștia există.

Agricultura 5.0, la orizont!

Inovația agricolă este dublată de una similară în industria alimentară, însă vârfurile cercetării și tehnologiei din Danemarca  par desprinse dintr-un sistem agroalimentar post-digital, capabil să utilizeze 100% fiecare resursă disponibilă și chiar să descopere altele noi.

Dacă în industria alimentară vorbim de pasteurizarea cu raze UV, ce reduce consumul de energie cu 90% față de tratamentul termic sau de apariția ambalajelor pe bază de Einar (polimer vegetal anti-umezeală) care reduce cu 40% pierderile provocate de condensul alimentelor în ambalaje, în agricultură vorbim de obținerea hranei din surse alternative, precum algele sau insectele.
 
loading ...