INTERZICEREA CEREALELOR UCRAINENE: Ungaria este de acord, Germania - nu

29 jun 2023
Șefii europeni și-au exprimat poziția față de interzicerea cerealelor ucrainene pe piața UE, la o întâlnire de la Luxemburg. Ministrul Alimentației și Agriculturii al Germaniei, Cem Ozdemir, se pronunță împotriva introducerii interdicțiilor unilaterale privind importul de produse agricole din Ucraina de către unele țări ale Uniunii Europene. De cealaltă parte, guvernul ungar a propus Comisiei Europene să prelungească până la sfârșitul anului interzicerea importului de cereale și culturi oleaginoase din Ucraina, cel puțin pentru porumb și semințe de floarea-soarelui, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agroportal.
 
Comisia Europeană ar trebui să extindă interdicția importului de cereale ucrainene după 15 septembrie, deoarece aceasta este singura modalitate de a proteja interesele fermierilor europeni, a declarat serviciul de presă al ministerului ungar.
 
Totodată, ministrul Ungariei a subliniat că această măsură are sens din punct de vedere al economiei agriculturii doar dacă se păstrează cel puțin până la noua recoltă.
Pentru grâu și rapiță este fezabil până pe 15 septembrie, dar nu și pentru porumb și floarea-soarelui. Prin urmare, pasul logic ar fi extinderea interdicției de import a cel puțin acestor două produse în UE până la 31 decembrie, a explicat șeful Ministerului Agriculturii.
 
El a mai anunțat că a început consultări cu colegii săi francezi și germani cu privire la perturbarea pieței din cauza aprovizionării cu cereale ucrainene.
 
Scopul este găsirea unei soluții. Cel mai important lucru este să ne pregătim pentru prezența pe termen lung a produselor agricole ucrainene pe piața europeană, a spus el.
 
Istvan Nagy a subliniat că produsele agricole ucrainene ar trebui să ajungă pe piețele țărilor lumii a treia, unde erau prezente în mod tradițional înainte de conflictul armat din Ucraina.
 
Trebuie să asigurăm posibilitatea de a transporta produse agricole ucrainene cât mai departe de graniță – nu numai către piețele interne ale UE, ci și către porturile europene, astfel încât să poată fi expediate în acele țări în care este nevoie, spuse Ministrul.
 
Ministrul german, Cem Ozdemir, a subliniat, în mod special, necesitatea de a manifesta solidaritate cu locuitorii Ucrainei, care suferă din cauza invaziei în curs a trupelor ruse.
 
Este necesar să facem totul dacă ruta (exportul de produse agricole. — Nd.) prin Marea Neagră va continua să fie folosită de Rusia ca mijloc de presiune, a menționat ministrul.

Amintim că, la începutul verii, Comisia Europeană a adoptat măsuri preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, sub garanția excepțională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome.
 
loading ...