IMPORTUL DE CEREALE DIN UCRAINA, INTERZIS ÎN CINCI ȚĂRI

03 mai 2023
Comisia Europeană a adoptat măsuri preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, sub garanția excepțională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome.
Măsurile vizează doar patru produse agricole – grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui – originare din Ucraina. Acestea urmăresc atenuarea blocajelor logistice privind aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Măsurile au intrat în vigoare la 2 mai și vor dura până la 5 iunie 2023.

În această perioadă, grâul, porumbul, semințele de rapiță și semințele de floarea-soarelui originare din Ucraina pot continua să fie puse în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre din prima linie: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Potrivit comunicatului Comisiei Europene, aceste măsuri sunt necesare având în vedere circumstanțele excepționale de blocaje logistice grave cu care se confruntă cele cinci state membre. Produsele pot continua să circule sau să tranziteze prin aceste cinci state membre prin intermediul unui regim de tranzit vamal comun sau să ajungă într-o țară sau un teritoriu din afara UE.

În paralel, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia s-au angajat să-și ridice măsurile unilaterale cu privire la grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui și orice alte produse care provin din Ucraina.

Uniunea Europeană își menține angajamentul ferm de a aborda preocupările fermierilor din statele membre învecinate cu Ucraina. În același timp, oferă sprijin Ucrainei pentru a-și păstra capacitățile de export al cerealelor, care sunt esențiale atât pentru alimentația populației, cât și pentru menținerea prețurilor la alimente scăzute, în fața provocărilor uriașe create de agresiunea rusă.

Aceste măsuri fac parte din pachetul general de sprijin pe care îl propune Comisia și vor fi completate cu un sprijin financiar pentru fermierii din cele cinci state membre și cu măsuri suplimentare pentru a facilita tranzitul exporturilor de cereale ucrainene prin intermediul căilor de solidaritate către alte state membre.

Comisia Europeană este pregătită să reimpună măsuri preventive după expirarea actualului Regulament privind măsurile comerciale autonome la 5 iunie 2023, atâta timp cât situația excepțională continuă. Totodată, Comisia este pregătită să lanseze o evaluare a situației pieței Uniunii pentru alte produse sensibile în cadrul procedurii de garanții accelerate din propunerea Comisiei pentru noul regulament privind măsurile comerciale autonome, la intrarea în vigoare a prezentului regulament.

Amintim că, UE a liberalizat temporar toate importurile din Ucraina și a suspendat măsurile de apărare comercială împotriva companiilor ucrainene până la 5 iunie 2023. De asemenea, a implementat Solidarity Lanes pentru a se asigura că cerealele ucrainene pot ajunge în țările care au cea mai mare nevoie, deoarece războiul de agresiune al Rusiei a restrâns grav accesul Ucrainei în porturile sale de la Marea Neagră.

Datorită acestor măsuri, UE sprijină în mod semnificativ economia Ucrainei devastată de război. Căile de solidaritate UE-Ucraina au devenit un colac de salvare pentru economia Ucrainei și o nouă conexiune cu Uniunea, servind, de asemenea, la prevenirea unei crize alimentare globale.

Creșterea traficului la granițele dintre Ucraina și UE a avut un impact asupra costurilor logistice și a creat blocaje, ducând la capacități de stocare saturate și lanțuri logistice. Aceste circumstanțe excepționale afectează viabilitatea economică a producătorilor locali din statele membre respective. Comisia a evaluat situația ca o acțiune imediată în conformitate cu articolul 4 alineatul (9) din Regulamentul privind măsurile comerciale autonome.
loading ...