CEREREA MARE LA GRÂU INFLUENȚEAZĂ ASUPRA PREȚULUI LA NIVEL MONDIAL. La ce să ne așteptăm?

08 sep 2020
 
Anul 2020 a fost unul slab nu doar pentru Republica Moldova, ci și pentru alte țări din Europa. Grâul a fost afectat de secetă și producție este mai puțină, iar tocmai din acest motiv, multe state cumpără cantități mari ca să-și facă rezerve. Exporturile sunt în creștere la nivel european, însă se măresc și prețurile. La începutul lunii august, costul grâului a fost de 190 de euro/tona. Acestea sunt cele mai mari cotații din luna aprilie şi până acum, după perioada recoltării, când prețurile cerealelor scad de obicei. Anul acesta, însă, totul este diferit. Pe hârtie vedem că multe țări și-au afișat recolte foarte mari, însă este evident că cifrele sunt altele dacă analizăm prețurile care sunt în creștere.
 
Potrivit unei analize realizate de Agrarheute.com, prețurile cresc și în porturile din Marea Neagră din Rusia, unde s-a înregistrat o recoltă bogată. Cererea pentru exporturi rămâne puternică, ceea ce duce la creșterea prețurilor. Mai mult, comercianții locali profită de faptul că rubla a slăbit față de euro și dolar.

O situație diferită se observă în Europa, unde recolta este slabă la grâu, în special în Franța, care oferă un stoc relativ scăzut. În același timp, euro își consolidează poziția, ceea ce face exporturile să fie mai scumpe și se exercită presiuni asupra prețurilor cerealelor pe piața internă. În Franța, recolta de grâu este în prezent cu aproximativ 25% mai mică decât anul trecut, la aproximativ 29,5 milioane de tone. Compania de consultanță Agritel estimează că o recoltă slabă de grâu reduce oportunitățile de export franceze cu aproape 40% pentru sezonul 2020-2021. Cu toate acestea, recolta franceză este de o calitate suficientă pentru a satisface cerințele pieței de export, spun experții.
 
Recolta de grâu din Germania în 2020 este cu doar 5% mai mică și se ridică la 21,88 milioane de tone. Acest declin era de așteptat, deoarece fermierii au redus suprafața însămânțată.Se așteaptă ca Germania să deservească unele piețe de export ale Franței, inclusiv Algeria. Vor exista semnificativ mai multe exporturi către Marea Britanie, spun specialiștii din piață.
 
Conform estimărilor actuale, recolta de grâu din Marea Britanie ar putea scădea cu aproximativ 35% până la 10,5 milioane de tone în acest an, deoarece suprafețele de grâu de iarnă trebuiau reduse drastic din cauza vremii nefavorabile. Țara va trebui să importe mai mult. Comercianții susțin că fabricile britanice au comandat deja cantități semnificative de grâu bogat în proteine din Germania în ultimele săptămâni și se așteaptă mai multe livrări.
 
Cererea în Europa – în special în Franța – este stimulată de achizițiile mari de grâu și orz din China. Acesta din urmă ar putea primi un impuls suplimentar din cauza noilor conflicte comerciale dintre chinezi și australieni. Săptămâna trecută, China a aflat că oprește importurile de orz de la cel mai mare exportator de cereale din Australia.
 
Administrația vamală chineză a anunțat că aprovizionarea cu orz din “CBH Grain” va fi suspendată după ce prezența unor dăunători a fost depistată la transporturi, relatează Reuters. Chiar înainte de această situație, Beijingul impusese o taxă de import de 80% pentru orzul australian, ceea ce a agravat semnificativ importurile.
 
Exporturile europene, în special cele franceze, de orz către China vor fi stimulate de această dezvoltare. Acest lucru este evident și din cele mai recente statistici europene privind exporturile. În acest stadiu, Germania nu are certificatul fitosanitar necesar pentru importurile de grâu sau orz pentru livrările către China. În portul Hamburg, însă, prețurile grâului au scăzut ușor mai devreme, în principal din cauza aprecierii euro-ului. Grâul de pâine din Hamburg a fost cotat la 182 euro / tonă, adică cu 2 euro mai puțin decât săptămâna precedentă.
 
Potrivit Comisiei UE, până la 30 august, europenii au livrat aproximativ 2,6 milioane de tone de grâu către țări terțe. Aceasta este cu jumătate mai puțin decât anul trecut. Volumul exportului de 1,3 milioane de tone de orz a fost raportat – cu 13% mai puțin decât un an mai devreme.
 
Până în prezent, Franța a exportat 617.000 de tone de grâu și 594.000 de tone de orz. Principalii cumpărători de grâu european până acum sunt Algeria, Filipine și China. Principalele destinații pentru orzul european nu sunt surprinzătoare – China și Arabia Saudită.
 
 
 

CEREREA MARE LA GRÂU INFLUENȚEAZĂ ASUPRA PREȚULUI LA NIVEL MONDIAL. La ce să ne așteptăm?

CEREREA MARE LA GRÂU INFLUENȚEAZĂ ASUPRA PREȚULUI LA NIVEL MONDIAL

La ce să ne așteptăm?

CEREREA MARE LA GRÂU INFLUENȚEAZĂ ASUPRA PREȚULUI LA NIVEL MONDIAL. La ce să ne așteptăm?

loading ...