COMISARUL UE PENTRU AGRICULTURĂ CERE RESTRICȚII PENTRU IMPORTURILE DE PRODUSE AGRICOLE DIN UCRAINA

22 dec 2022
Importurile agricole din Ucraina către UE sunt scutite de taxe vamale din iunie. De atunci, mult mai mult porumb și păsări de curte, printre altele, au sosit în special în statele membre din estul UE. Comisarul polonez al UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vrea să schimbe asta, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, s-a pronunțat în favoarea restricționării importurilor scutite de taxe vamale ale anumitor produse agricole din Ucraina. Procedând astfel, Wojciechowski sa poziționat clar împotriva poziției oficiale a Comisiei UE de a sprijini în mod activ Ucraina în apărarea împotriva invaziei ruse prin facilitarea importurilor pe piața internă.

Potrivit sursei citate, Wojciechowski a declarat într-un mesaj video către membrii parlamentului polonez că va sprijini introducerea restricțiilor la import.

Pe de altă parte, întrebat de redactorii Agrarheute, o purtătoare de cuvânt a Comisiei UE a precizat că Comisia este hotărâtă să continue să sprijine Ucraina în aceste vremuri dificile cu măsuri de liberalizare a comerțului.

Importurile de porumb și păsări de curte din Ucraina cresc dramatic în UE

Statisticile de import ale Comisiei UE arată că importurile de porumb din Ucraina către piața internă din iulie până în octombrie 2022 au ajuns deja la 3,75 milioane de tone. Aceasta corespunde unei cifre triple față de aceeași perioadă a anului precedent.

În același timp, importurile de floarea soarelui au crescut de la 22.048 tone la 779.460 tone. Importurile de rapiță au rămas aproape stabile la 1,4 milioane de tone. Din ianuarie până în octombrie, 114.774 de tone de păsări de curte au fost importate în UE din Ucraina, față de doar 86.007 de tone în întregul an precedent.

Cantitățile suplimentare pătrund pe piața UE, în special în zonele apropiate de granița din Polonia, România și Bulgaria. Fermierii din aceste regiuni suferă de presiunea prețurilor cauzată de oferta mare.

Wojciechowski vrea să susțină restricțiile la import

Wojciechowski și-a exprimat acum opinia în fața parlamentarilor polonezi că politica de liber schimb trebuie reconsiderată pentru unele produse. Concret, polonezul a menționat: porumb, rapiță și păsări de curte. Wojciechowski a recunoscut că decizia de a reintroduce tarifele va depinde de mulți comisari. Cu toate acestea, el va susține restricții la import pentru produsele ale căror importuri au crescut în mod clar.

Biroul de presă al lui Wojciechowski nu susține tezele pe care politicianul le reprezintă în Polonia. Purtătorul de cuvânt al său a declarat că comisia va „continua să sprijine Ucraina și fermierii săi în cultivarea cerealelor și a semințelor oleaginoase care sunt extrem de necesare pentru ei înșiși și pentru lume”. UE va facilita exporturile fermierilor ucraineni, în special prin „Bilele de solidaritate” și Inițiativa privind cerealele Mării Negre .
 
 
loading ...