CORIDORUL CEREALELOR FUNCȚIONEAZĂ LA DOAR 20% DIN CAPACITATEA SA

09 jun 2023
Coridorul cerealelor de la Marea Neagră funcționează deja la mai puțin de 20% din capacitatea sa normală și situația se înrăutățește pe zi ce trece, spune Ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Iuri Vaskov, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agroportal.
 
De la 1 mai până astăzi, doar 43 de nave au trecut controlul la intrare. În consecință, în medie, de la 1 mai, Federația Rusă trece puțin mai mult de o navă pe zi pentru inspecție. În prezent, sunt 54 de nave care așteaptă, unele dintre ele, de mai bine de trei luni, a spus Vaskov.
 
Oficialul a reamintit că din cauza blocării de către partea rusă a trecerii navelor către cel mai mare port ucrainean „Pivdennii” acesta nu funcționează pe deplin. El a adăugat că ONU și Turcia sunt informate despre situație, iar prin intermediul acestora se poartă negocieri.
 
Cât despre perspectivele de tranzit al amoniacului rusesc în schimbul garanțiilor de funcționare normală a acordului de cereale, Vaskov a reamintit că conducta de amoniac este în prezent inoperabilă.
 
Conducta de amoniac a fost avariată de două ori de bombardamentele din partea rusă în ultimele trei zile. Momentan este inoperabilă. Doar specialiștii vor putea spune când poate fi reparat, când vor avea acces și va fi în siguranță”, a adăugat viceministrul.

În același timp, Ucraina stabilește un record sezonier pentru exporturile de rapiță. Prognoza pentru exporturile de rapiță în anul fiscal 2023/24 este optimistă și se ridică la aproximativ 3,4 milioane de tone. Cu toate acestea, ritmul și volumele pot fi mai întinse în timp decât de obicei și vor depinde de o serie de factori, spune  Iryna Ozip, director de marketing al APK-Inform IA.
loading ...