CORIDORUL CEREALELOR A FOST BLOCAT. Rusia: Inițiativa Mării Negre trebuie să caute alternative

06 jul 2023
 
Rusia a blocat eliberarea de permise pentru noi nave ce urmează să treacă prin coridorul de cereale .   De asemenea, Federația Rusă amenință că se va retrage din „acordul de cereale” după 17 iulie, transmite AGROMEDIA, cu referire la DW.com.

Ultimele inspecții ale navelor care trebuiau să intre în porturile ucrainene prin „coridorul cerealelor” de la Marea Neagră au fost efectuate pe 28 iunie. Potrivit Centrului Comun de Coordonare, în iulie au fost efectuate doar trei controale.
 
Dacă noile nave nu pot participa la „inițiativa cerealelor”, porturile vor fi „blocate cu milioane de tone de alimente” până pe 17 iulie, când expiră acordul, a subliniat Ministerul Infrastructurii al Ucrainei.
 
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Federației Ruse a declarat că Inițiativa Mării Negre va trebui să caute alternative dacă „Rossilhospbank” nu este conectată la sistemul internațional de plăți SWIFT.
 
La începutul lunii iulie, presa occidentală a raportat că Uniunea Europeană ar putea permite „Rossilhospbank” să creeze o filială cu acces la SWIFT pentru a păstra „acordul de cereale”. Ca răspuns, Ministerul rus de Externe a spus că este o „schemă preliminar imposibilă” și a declarat din nou că Federația Rusă intenționează să se retragă din acord.
 
Potrivit asociației „Clubul Ucrainean al Afacerilor Agrare”, în cea de-a 48-a săptămână de funcționare a coridorului de cereale (26 iunie - 2 iulie), prin porturile maritime din regiunea Odessa au fost exportate 275,7 mii tone de produse agricole, adică cu 23 % mai puțin decât expedierile prin acest canal de acum o săptămână.
 
Numărul de nave care au fost încărcate în această săptămână a rămas constant – 6 unități. Cu toate acestea, navele nu au trecut încă de inspecția necesară pentru a continua să se deplaseze mai departe către clienți.
 
În plus, numărul navelor care au trecut inspecția la intrare este în scădere. Au fost doar 4 astfel de nave săptămâna trecută. În același timp, recolta a început în Ucraina, iar în viitorul apropiat, nevoia de produse agricole din Ucraina va crește semnificativ. Ritmul actual de lucru al coridorului de cereale rămâne inacceptabil de scăzut, spune UKAB.
 
În total, 32,8 milioane de tone de produse agricole au fost exportate de la 1 august 2022 până la 2 iulie 2023, de la începutul coridorului de cereale.
loading ...