ERDOGAN I-A CERUT LUI PUTIN SĂ RESTABILEASCĂ ACORDUL DE CEREALE LA MAREA NEAGRĂ

08 jul 2024
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a propus președintelui Rusiei, Vladimir Putin, restabilirea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, pe care o consideră un proiect de succes, scrie Agroportal.
 
Președintele turc a făcut aceste declarații în cadrul summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO), relatează CNN Türk .
 
Am avut un început foarte bun, mai ales în ceea ce privește Coridorul de cereale al Mării Negre. După cum știți, am transportat 30 de milioane de tone de cereale prin acest coridor, a spus Erdogan.
 
El a sugerat începerea negocierilor pentru a crea un coridor prin Turcia către Africa și alte regiuni cu insecuritate alimentară, în loc să furnizeze alimente către Occident. Potrivit lui Erdogan, Putin a fost interesat de o astfel de perspectivă și a promis că va face eforturi pentru a furniza cereale țărilor africane sărace.
 
Putin a răspuns că urmărește „același obiectiv ca și cel din Inițiativa pentru cereale de la Istanbul”. Vom continua negocierile. Sper că datorită rezultatelor pe care le vom obține, Coridorul pentru cereale al Mării Negre va începe din nou să funcționeze, a spus Erdogan.
 
 
Acordul Cerealelor a permis, în siguranță, timp de un an, exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră și a încetat să mai funcționeze în iulie 2023, după ce Moscova a anunțat că nu va prelungi înțelegerea intermediată de ONU și Turcia. Aproape 33 de milioane de tone de porumb, grâu și alte cereale au fost exportate de Ucraina prin implementarea acestui acord.
loading ...