Capacitatea Germaniei de a-și asigura necesarul de alimente din producția internă este tot mai fragilă, iar chiar și grâul – principala cultură a țării – ar putea ajunge să fie importat. Avertismentul vine dintr-un studiu realizat la Berlin de HFFA Research GmbH, la solicitarea Asociației Industriei Agricole Germane (IVA).
Raportul arată că producătorii autohtoni sunt afectați de prețurile scăzute, condițiile climatice extreme și restricțiile tot mai mari privind utilizarea substanțelor de protecție a plantelor. Pierderea unor ingrediente active esențiale ar putea reduce randamentele la grâu, cartofi sau ceapă cu 10–20%. În acest scenariu, nivelul de autosuficiență al Germaniei în materie de grâu ar scădea sub 100%, ceea ce ar însemna că țara ar fi obligată să importe pentru a-și acoperi necesarul, scrie Agrarheute.
În prezent, Germania are un nivel mediu de autosuficiență alimentară de 83%, ceea ce înseamnă că unul din șase produse consumate provine din import. Situația este critică mai ales la fructe, legume și semințe oleaginoase, unde producția internă acoperă doar între 20% și 37% din consum.
Vom avea și mâine destulă hrană, pentru că Germania este suficient de bogată pentru a importa. Dar există motive serioase pentru a consolida producția internă cu inovații și soluții eficiente de protecție a culturilor, a declarat Frank Gemmer, directorul general al IVA.
Studiul recomandă investiții în inovații agricole, o abordare mai echilibrată a deciziilor de reglementare și măsuri pentru creșterea competitivității fermierilor germani. În caz contrar, riscul ca Germania să devină importator net de grâu ar putea deveni realitate în anii următori.