Indonezia, principalul producător mondial de ulei de palmier, a anunțat că intenționează să interzică exportul acestui produs. Uleiul de palmier este cel mai utilizat produs vegetal din lume, iar dacă Indonezia va opri exportul, asta ar putea influența negativ și mai mult inflația alimentară mondială, transmite AGROMEDIA, cu referire la ADEVĂRUL.ro.
Oprirea livrărilor de ulei de gătit şi de materie primă pentru acesta, care este utilizat pe scară largă în produse de diferite categorii: de la prăjituri, la produse cosmetice, ar putea creşte costurile pentru producătorii de alimente ambalate la nivel global şi ar putea obliga guvernele să aleagă între utilizarea uleiurilor vegetale în alimente sau pentru biocombustibil. Indonezia asigură mai mult de jumătate din livrările globale de ulei de palmier.
Într-o transmisiune video, preşedintele Indoneziei Joko Widodo a anunțat că doreşte să asigure disponibilitatea produselor alimentare pe piaţa internă, după ce inflaţia alimentară globală a urcat la un nivel record.
Voi monitoriza şi evalua implementarea acestei politici, astfel încât disponibilitatea uleiului de gătit pe piaţa internă să devină abundentă şi accesibilă, a spus el.
Preţurile uleiurilor vegetale alternative au crescut ca răspuns la măsura care a intrat în vigoare pe 28 aprilie. Preţul uleiului de soia, al doilea cel mai folosit ulei vegetal, a crescut cu 4,5% până la un nivel record de 83,21 cenţi pe livră la Chicago Board of Trade. Preţurile globale ale uleiului de palmier brut, pe care Indonezia îl foloseşte pentru uleiul de gătit, au crescut la maxime istorice în acest an, pe fondul cererii în creştere şi al producţiei slabe din partea producătorilor de top Indonezia şi Malaezia, plus o decizie a Indoneziei de a restricţiona exporturile de ulei de palmier în ianuarie, care a fost ridicată în martie.
Preţurile globale ale uleiului comestibil au crescut la maxime istorice în 2022 din cauza şocurilor de aprovizionare.
Marea Neagră reprezintă 76% din exporturile mondiale de ulei de floarea soarelui, iar livrările din regiune a fost grav afectat de când forţele ruse au intrat în Ucraina în februarie.
Nici rezervele mari de alternative, inclusiv soia şi uleiul de rapiţă, nu sunt disponibile cu uşurinţă, după ce secetele au afectat cele mai recente recolte din Argentina, Brazilia şi Canada.
Noi instalaţii pentru procesarea uleiului de soia şi de canola urmează să se deschidă în Statele Unite şi, respectiv, Canada în următorii ani, pe măsură ce cererea de biocombustibili pe bază de plante creşte, dar creşterea producţiei pe termen scurt va fi dificilă. Grupul industrial Clean Fuels Alliance America a spus că această măsură ar putea dăuna producătorilor de biocombustibili, chiar dacă producătorii de biodiesel şi motorină regenerabilă din SUA nu folosesc ulei de palmier, deoarece livrările de toate uleiurile sunt limitate.
Pentru Republica Moldova, aceasta înseamnă scumpirea “laptelui, untului, smântânii, cașcavalul, etc.”, a menționat analistul Veaceslav Ioniță. Aceasta decizie va afecta inflația produselor alimentare din Moldova.
Amintim că în prezent prețurile la produsele alimentare în Moldova au înregistrat o creștere record pentru ultimii 22 de ani, de 27% anual. Drept rezultat, puterea reală de procurare a produselor alimentare în Moldova deja a scăzut cu 15% comparativ cu acum un an, susține Ioniță.