INTERVIU CU O FAMILIE DE FERMIERI DIN GERMANIA. Cum reușesc să facă agricultură profitabilă, AICI

22 sep 2023
Sunt la a 4-a generație de fermieri în familie și nu planifică să schimbe domeniul de activitate, fiind mândri de munca pe care o fac. Au construit un ciclu închis de producție: de la materialul semincer, până la produsul de pe raftul din magazinul propriu, iar asta face ca munca lor să fie una profitabilă. Vorbim despre familia Zimmer din Seefeldhof, Germania, un exemplu de asociere a fermierilor, de agricultură durabilă și bună planificare a succesiunii culturilor în câmp și a realizării producției.
 
AGROMEDIA a discutat cu membrii familiei Zimmer, citiți în acest material despre cum reușesc producătorii germani să facă performanță în agricultură.
 
Numele meu este Marion Zimmer, am 63 de ani și provin dintr-o familie de fermieri. Părinții mei au avut o fermă mică în oraș. Soțul meu, de asemenea, vine din neam de agricultori. Socrii au crescut animale și au cultivat cereale, fiind fondatorii companiei agricole „Hoffreunde”. Astăzi, afacerea este gestionată de fiul nostru, Stefan Zimmer, care se ocupă de cultivarea cartofilor, a cerealelor, îngrășarea taurilor, o fabrică de biogaz, un magazin cu produse agricole BIO și o brutărie, ne-a spus antreprenoarea.


Asocierea între ferme le permite să dezvolte un ciclu închis de producție

Stefan Zimmer a făcut studii în domeniu, fiind astăzi maestru în agricultură, și se ocupă de dezvoltarea afacerii de familie. Dar sunt implicați toți membrii: părinți, copii și nepoți, inclusiv în munca din câmp și de la secția de procesare. Tot Stefan a fost cel care a adus cultura de cartofi în fermă. În ciuda multor dificultăți inițiale: depozitare, termen de valabilitate, vânzări, ambalare și marketing, a continuat să extindă cultivarea cartofilor.

 Astăzi, cultivăm în jur de 50 de hectare de cartofi, din care, o treime este pentru material semincer. Recoltarea cartofilor durează din august până în octombrie. Recoltăm cu mașina de cartofi „Grimme” cu 2 rânduri la care lucrează 7 persoane: 4 oameni sortează cartofii, mecanizatorul și 2 oameni care transportă cartofii de pe câmp la sortare și la magazin. Întreaga familie este implicată, toți angajații fiind și hrăniți.

 

Ambalarea cartofilor  în diferite dimensiuni se face în hala noastră de cartofi și este încă multă muncă manuală aici. Cartofii sunt răciți și depozitați astfel încât să putem vinde cartofi tot anul. Aici, avem 2 angajați permanenți și 1-2 ajutoare în timpul sezonului.

O parte din recoltă este dusă la o fabrică de chips-uri, sau în hala noastră de procesare iar restul este comercializată direct: fie vândută angrosiștilor, fie ambalată pentru vânzare în propriul magazin – „Rewe H0FFREUNDE”. Magazinul, Stefan îl gestionează împreună cu alți 2 prieteni. Trei ferme și-au unit forțele pentru a propune consumatorilor alimente proaspete de cea mai bună calitate, din producția proprie. Magazinul lucrează pe conceptul 24/7.
 
 


Hala de procesare am construit-o în 2021. Aici se fac diferite produse din cartofi. Cartofii sunt decojiți și apoi sunt procesați. Aici lucrează 1 bucătar și alți 4 angajați, ginerele și nora noastră precum și 1 doamnă în birou. Toate aceste produse sunt comercializate în magazinul lui Stefan.
Cu cartofii mici și deteriorați care nu sunt vânduți sunt hrăniți taurii noștri, astfel încât să nu fie risipă și munca să fie una durabilă și sustenabilă, povestește Marion.
 

Cu cartofii nevânduți cresc tauri pentru carne

Familia are aproximativ 120 de tauri de îngrășat. Îi hrănesc cu porumb, cartofi și furaje concentrate. Cumpără masculii când au aproximativ 6 luni. Îi îngrașă timp de un an și apoi îi vând. Taurii sunt comercializați vii, fie vecinului lor (unul dintre partenerii de la magazinul HOFFREUNDEN) care îi sacrifică, fie unor măcelari din regiune.
 
Transportăm gunoiul de grajd la uzina de biogaz, pe care o operăm la o fermă învecinată, împreună cu alți doi fermieri. Aducem substratul (inodor) înapoi pe câmpurile noastre, creând un ciclu închis.
 
Instalația de biogaz este alimentată cu porumb și gunoi de grajd. Toamna, tocăm în jur de 150 de hectare de porumb pentru a umple 3 silozuri mari de care avem nevoie pentru a alimenta instalația de biogaz. Pentru aceasta avem nevoie de aproximativ 10 angajați. Întrucât instalația de biogaz aparține a 3 fermieri, fiecare companie trebuie să furnizeze muncitori și tractoare, susține femeia.




Biogazul din bălegar îl transformă în energie

Activitatea familiei Zimmer nu se oprește aici. Energia de la instalația de biogaz este stocată în rețeaua electrică, iar o parte din ea este utilizată în mai multe tuneluri în care crește căpșuni cel de-al treilea fermier de la magazinul HOFFREUNDE. Astfel, reușesc să aibă căpșune coapte la mijlocul lunii aprilie, când prețul este unul pe măsură.
 
De asemenea, căldura este folosită și pentru uscarea cerealelor. În prezent, cultivă orz, rapiță și grâu. Combina de treierat au cumpărat-o împreună cu gospodăria agricolă vecină. Așa e mai convenabil, întrucât nu au suprafețe mari.
 
Grâul este depozitat în silozurile proprii. Unele contracte de vânzare se încheie înainte de recoltare. Ce rămâne, vând la prețul la zi. Pentru a acoperi prețurile mari pentru combină, prestează servicii de recoltare și depozitare pentru alți fermieri. Mai Cultivă în jur de 30 de hectare de sfeclă de zahăr pe care o vând la fabrica de zahăr.
 
Suntem o afacere de familie, dar cumpărăm toate utilajele împreună cu vecinii noștri și facem, de asemenea, lucrările de câmp în parteneriat cu ferma vecină, așa este mai convenabil.
 
Întrucât extremele meteo au crescut în ultimii ani (secetă sau furtuni extreme) și fluctuațiile de preț sunt foarte mari, nu te poți specializa pe un singur produs; este important și pentru asolament să schimbi culturile, în acest scop, facem și schimb de teren arabil cu alte firme, mărturisește agricultoarea.
 
Marion spune că și la ei birocrația a devenit, de asemenea, o parte importantă și consumatoare de timp a unei ferme. Noi linii directoare, reglementări privind îngrășămintele și controale neanunțate sunt din ce în ce mai mult. Subvențiile guvernamentale au fost reduse drastic. Primesc subvenții pentru teren arabil, dar suma a fost redusă semnificativ în ultimii ani, susține antreprenoarea. Dar nu renunță, spun că le place munca pe care o fac și își propun să țină pasul cu timpul pentru a rămâne pe poziții.
 
 
loading ...