LA GALAȚI, SE DAU ROȘIILE APROAPE GRATIS. Fermierii: le vom lăsa neculese în sere

05 jul 2023
 
La Galați, unde se află unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, producătorii vând tomatele la prețuri derizorii de teamă să nu se strice în lăzi. Un kilogram de roşii, care acum două luni costa 17 RONI, acum se vinde chiar şi cu 50 de bani (lei românești). Preţul extrem de mic este datorat faptului că toţi legumicultorii au ieşit pe piaţă cu roşiile în acelaşi timp şi, astfel, cantitatea este mult prea mare, transmite AGROMEDIA, cu referire la Observatorul.

În piaţa din Matca, acolo unde legumicultorii îşi vând produsele, preţul la roșii a scăzut foarte mult în ultimele zile. O ladă cu 20 de kilograme se vinde cu 10 lei, însă nici așa nu sunt cumpărători.

Unii fermieri spun că există riscul să lase roșiile neculese în sere. Efortul și cheltuielile sunt mult mai mari decât banii încasați din vânzări.

Unii fermieri acuză Programul Tomata că e responsabil de scăderea bruscă de preț. Programul le impune o dată anume de recoltare și vânzare. Așa că oamenii se duc la piață și se întorc cu roșiile acasă.

Ajutorul încasat de fermieri prin acest program este de trei mii de euro pentru o mie de metri pătraţi de roşii produse în spaţii protejate. Fermierii mai spun că aceste subvenții ar trebui acordate și pentru celelalte legume: ardei gras, castraveți, varză. Astfel, agricultorii ar diversifica culturile și nu s-ar ajunge la suprasaturația pieței cum s-a întâmplat anul acesta.

În Matca, județul Galați, sunt în jur de 4.000 de producători, care cultivă legume pe o suprafață de 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare în câmp deschis.
loading ...