LAPTELE A AJUNS LA CEL MAI MIC PREȚ DIN ULTIMII 5 ANI LA NIVEL MONDIAL

16 aug 2023
Prețurile globale ale laptelui au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. Cauzele sunt cererea globală slabă și oferta în creștere. Indicele prețurilor GDT a scăzut cu 7,4%, la un preț mediu de vânzare de 2.875 USD pe tonă, la cea de-a doua licitație Global Dairy Trade (GDT) din această lună, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agroportal.
 
La licitația din 1 august, prețurile de export scăzuseră deja cu 4,3%, iar prețurile la lapte au scăzut și în cele 5 licitații anterioare. În prezent, este la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2018. Prețurile laptelui praf integral, care stimulează comerțul global și prețurile laptelui din Noua Zeelandă, au scăzut cu până la 10,9%, până la un preț mediu de vânzare de 2.548 USD pe tonă - cel mai scăzut nivel din 2016.
 
Amploarea scăderii prețurilor i-a surprins și pe analiști
Economistul ASB Bank, Nathaniel Keall, a declarat că, în timp ce aprovizionarea cu lapte este probabil să scadă în a doua jumătate a anului de comercializare, ASB nu anticipează că acest lucru va fi suficient pentru a stimula prețurile la lapte.
 
Fonterra a anunțat o gamă de prețuri pentru laptele de la fermă de la 6,25 USD la 7,75 USD per kilogram de lapte uscat, cu un preț mediu de 7 USD per kgMS. Aceasta a fost o scădere față de anunțul din mai, când Fonterra se aștepta să plătească fermierilor între 7,25 USD și 8,75 USD per kg de MS, cu o medie de 8 USD per kg de MS.
 
Economistul agricol senior al Westpac, Nathan Penny, a declarat că piața nu se aștepta la o scădere atât de bruscă.

Prețurile erau sub presiune, ne așteptam la o scădere, dar nu în această măsură, a spus Penny.
 
Un motiv cheie pentru scăderea prețului a fost anunțul făcut de Fonterra înainte de licitație că va crește cantitatea de produse oferite la licitație. Este o creștere destul de mare care a luat piața prin surprindere.
 
Importatorii aleg să cumpere la licitații
Un motiv important pentru creșterea produselor lactate oferite de Fonterra ar putea fi faptul că cumpărătorii și importatorii au preferat să cumpere la licitații și să plătească prețurile spot mai mici.
 
Penny a mai spus că prețurile mai scăzute în comerțul global cu produse lactate cresc riscul ca prețurile la poarta fermei să scadă în continuare , dar este posibil ca Fonterra să fi luat în considerare deja lansarea mai multor produse când a anunțat prețuri mai mici la poarta fermei la începutul acestei luni.
loading ...