LUAU MITĂ PENTRU A FACILITA EXPORTUL DE CEREALE DIN UCRAINA CĂTRE UE

05 dec 2022
Au organizat o schemă de primire de mită pentru a facilita exportul de cereale din Ucraina către UE, prin România și Polonia. Este vorba despre mai mulți funcționari de rang înalt din regiunile Kiev, Lviv și Cernăuți. Informația a fost făcută publică de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU), transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrointel.

Potrivit sursei citate, sistemul pornea de la conducerea autorităților vamale regionale relevante, care au organizat mecanismul de primire ilegală a banilor pentru înregistrarea tranzacțiilor de export-import.

Pentru diverse sume de bani iliciți, ei au „garantat” reprezentanților companiilor agricole vămuirea nestingherită a loturilor angro de produse agricole exportate în țările Uniunii Europene, inclusiv cereale ucrainene, a informat SSU.

În cazul refuzului de a plăti „tributul” – s-au creat obstacole artificiale în timpul procedurilor vamale și s-au făcut „refuzuri” birocratice la transportul produselor.

Un vameș din regiunea capitalei, printre altele, a cerut fonduri de la un om de afaceri care, de la începutul invaziei pe scară largă, s-a alăturat Forțelor Armate și participă la operațiuni de luptă. Prin urmare, pentru a plăti mita și a face posibil ca afacerea sa să nu intre în faliment, omul de afaceri și-a luat câteva zile libere pentru a rezolva problema de la vamă, a menționat SSU.Un oficial vamal a fost prins în flagrant și reținut în timp ce primea întreaga sumă a prestațiilor ilegale. Oamenii legii au semnalat că organizatorii schemei au beneficiat de „profituri” de sute de mii de grivne în fiecare zi.
În cadrul procedurilor penale în temeiul părții 3 a art. 368 (acceptarea unei oferte, promisiune sau primirea unui beneficiu ilegal de către un funcționar) din Codul penal al Ucrainei este în curs de cercetare preliminară.

Măsurile de expunere și blocare a schemei au fost realizate de personalul Biroului principal pentru contracararea amenințărilor sistematice la adresa conducerii statului Serviciului de Securitate sub conducerea procedurală a Procuraturii raionale Podilska Biroul lui m. Kiev.
 
loading ...