MAI APROAPE DE DEBLOCAREA EXPORTULUI DE CEREALE. Turcia anunță încheierea unui acord cu Rusia, Ucraina și ONU

22 jul 2022
Turcia susține că a reușit să încheie un acord cu Rusia pentru a permite Ucrainei să reia exporturile de cereale prin Marea Neagră. Acesta urmează să fie semnat astăzi, 22 iulie, la Istanbul de Ucraina, Rusia, Turcia şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, transmite AGROMEDIA, cu referire la trm.md.

Forma finală va include puncte de control comune pentru verificarea cerealelor în porturi, rolul Turciei fiind asigurarea securităţii pentru rutele de export din Marea Neagră pentru grânele ucrainene.
Turcia va înfiinţa un centru de coordonare cu Ucraina, Rusia şi ONU pentru exporturile de cereale, a spus Akar. Şeful personalului lui Volodimir Zelenski, Andriy Yermak, a scris pe Twitter:

Sarcina centrului va fi să monitorizeze şi coordoneze navigarea în siguranţă în Marea Neagră.

Lipsa mondială de cereale ucrainene de la invazia Rusiei din 24 februarie a lăsat milioane de oameni în pericol de foamete. Invazia a dus la creşterea preţurilor la alimente, aşa că acordul pentru deblocarea portului Ucrainei este crucial. Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozuri în Odesa.

Ministerul de Externe al Ucrainei a confirmat că o nouă rundă de discuţii condusă de ONU pentru a debloca exporturile de cereale va avea loc vineri în Turcia - iar un document „poate fi semnat”. Dar un deputat ucrainean apropiat de discuţii şi-a exprimat prudenţă faţă de acord.

„Nu avem încă [un] acord”, a declarat deputatul din Odesa Oleksiy Honcharenko pentru programul World Tonight de la BBC Radio 4.

„Nu avem deloc încredere în ruşi. Aşa că haideţi să aşteptăm până mâine pentru o decizie finală şi că nu vor exista unele respingeri din partea ruşilor şi schimbări de ultim moment".ONU şi Turcia lucrează de două luni pentru a negocia un acord cu cereale, pe fondul anxietăţii globale cu privire la criza alimentară.

Rusia neagă că a blocat porturile Ucrainei - dă vina pe Ucraina că a pus mine pe mare şi sancţiunile occidentale pentru încetinirea exporturilor proprii Rusiei.Totuşi, Ucraina spune că marina rusă o împiedică să expedieze cereale şi alte exporturi şi acuză forţele de ocupaţie ruse că au furat cereale din fermele ucrainene.

Dacă semnarea decurge conform planului, va fi primul acord semnificativ între Rusia şi Ucraina de la începutul invaziei. Au existat unele schimburi de prizonieri, dar o încetare a focului pare încă departe.

MAI APROAPE DE DEBLOCAREA EXPORTULUI DE CEREALE. Turcia anunță încheierea unui acord cu Rusia, Ucraina și ONU

MAI APROAPE DE DEBLOCAREA EXPORTULUI DE CEREALE

Turcia anunță încheierea unui acord cu Rusia, Ucraina și ONU

MAI APROAPE DE DEBLOCAREA EXPORTULUI DE CEREALE. Turcia anunță încheierea unui acord cu Rusia, Ucraina și ONU

loading ...