MERE MAI PUȚINE ÎN TOATĂ EUROPA. În Franța și Italia – recolte mici, în Olanda – fructe cu arsuri solare, iar în Anglia – calibru mic

22 sep 2022
În acest an, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile au avut de suferit merele din întreaga Europă. În Marea Britanie, valul de căldură a determinat ca sezonul de recoltare pentru unele soiuri să înceapă mult mai devreme, iar în Franța și Italia a dus la o producție mai mică de fructe. Înghețurile de primăvară din Spania și Serbia au scăzut semnificativ din cantitatea recoltelor, transmite AGROMEDIA, cu referire la East Fruit.

Olanda

La începutul sezonului, producătorii locali plănuiau să recolteze 245.000 de tone de mere. În prezent, se așteaptă ca recolta să fie mai mică decât prognoza inițială. Soarele și căldura au afectat dezvoltarea și calitatea fructelor. S-a putut păstra calitatea și cantitatea produselor în livezile cu sisteme de irigare Cu toate acestea, o parte semnificativă a fructelor a suferit de arsuri solare.

Marea Britanie

Sezonul de recoltare a merelor pentru majoritatea soiurilor a început cu 7-10 zile mai devreme decât anul trecut. Coacerea accelerată a fructelor se observă din cauza vremii extrem de calde. Din același motiv, calitatea fructelor din anumite soiuri va scădea din cauza arsurilor solare, iar calibrul fructelor din livezile care nu sunt echipate cu sistem de irigare va fi mai mic decât de obicei. Dimensiunea mică a fructului înseamnă că și randamentul total va scădea.

Franţa

În multe regiuni ale Franței, recolta de mere a început înainte de termen din cauza diferitelor evenimente climatice. Soiurile timpurii au fost grav afectate de secetă. Prin urmare, volumul recoltei este prognozat a fi cu aproximativ 4% mai mic decât cifra de anul trecut - aproximativ 1,3 - 1,35 milioane de tone. Cea mai semnificativă reducere a randamentului va afecta fructele soiului Gala, în special cele destinate vânzării în stare proaspătă, deoarece temperatura ridicată din perioada de coacere afectează negativ culoarea merelor. Astfel, o pondere mai mare decât de obicei din merele Gala în sezonul curent va fi furnizată pentru procesare.

Belgia

Vara aceasta, temperatura aerului a crescut la +38 C. Prin urmare, multe fructe au suferit de arsuri solare. De exemplu, soiurile de mere Elstar și Cox sunt afectate de 10%, Jonagold - aproximativ 5%. Producătorii de fructe cred că cursul sezonului va depinde în mare măsură de cât de repede fermierii își pot depozita recolta în frigidere.

Italia

Este de așteptat ca recolta de mere din Italia să fie ușor redusă față de sezoanele precedente. În același timp, va crește și producția de fructe de soiuri inovatoare și de mere ecologice. În comparație cu fructele de dimensiuni mici de anul trecut, recolta din 2022 va reveni la fructe de dimensiuni mai convenționale, medii spre mari. Acest lucru va permite producătorilor italieni de mere să furnizeze produse mai în concordanță cu cererea pe multe piețe externe decât anul trecut.

Spania

În Spania, sezonul acesta se va înregistra o scădere cu 16% a producției de mere față de media ultimilor 3 ani din cauza înghețurilor din aprilie.

Serbia

Producătorii sârbi cresc anual peste 500 de mii de tone de mere pe o suprafață totală de aproximativ 27 de mii de hectare. Cu toate acestea, în acest sezon, țara se așteaptă la o recoltă cu aproximativ 10% sub medie din cauza înghețurilor de primăvară. În sezonul precedent, din Serbia au fost exportate în total aproximativ 160 de mii de tone de fructe.

Situația geopolitică a complicat logistica, iar costurile de transport pentru livrarea loturilor de produse în Rusia s-au triplat. Ratele de schimb rămân instabile, ceea ce a afectat foarte mult activitățile de import-export ale grădinarilor sârbi. În plus, au existat multe situații în care transferul de bani a durat mult mai mult decât de obicei.

Polonia

În acest an, recolta de mere din Polonia este de așteptat să fie cu 10% mai mare decât anul trecut, iar fructele sunt de bună calitate. Producția totală de mere în Polonia este estimată la 4,5 milioane de tone, adică de două ori mai mult decât în Franța sau Italia. Exportatorii polonezi intenționează, de asemenea, să crească ofertele de soiuri Gala, Golden Delicious și Red Delicious. Producătorii menționează penuria și creșterea costurilor forței de muncă ca principală problemă.
loading ...