METEOROLOGII ANUNȚĂ UNA DINTRE CELE MAI GEROASE IERNI ÎN EUROPA. Pe lângă temperaturile scăzute, vom avea și mai puține ploi

05 oct 2022
Potrivit Agenției Europene de Prognoză Meteo, iarna 2022-2023 ar putea fi una mai rece decât de obicei pentru Europa, lunile noiembrie și decembrie aruncând o perspectivă sumbră asupra întregului continent. Deja în această vară s-a resimțit efectul vremii mai calde și mai uscate asupra aprovizionării cu energie: s-a redus ponderea energiei eoliene și hidroenergetice în producția europeană de energie electrică, transmite AGROMEDIA, cu referire la Ziarul Unirea.

Pe lângă temperaturile scăzute, se anunță mai puține ploi, dar și mai puțin vânt, ceea ce ar putea însemna noi provocări pentru guvernele care încearcă să rezolve criza energetică a continentului, se arată într-o analiză a publicației Financial Times.

Dacă ne vom confrunta cu o vreme mai severă, atunci va fi destul de costisitor din punct de vedere energetic, deoarece nu este vorba doar despre faptul că va fi puțin mai rece, dar vom avea și mai puțin vânt pentru energia eoliană, și mai puține precipitații pentru energia hidroelectrică, a declarat Florence Rabier, directorul general al Centrului European pentru Prognoze Meteorologice pe Termen Mediu.

Rabier a mai declarat că uraganele din Atlantic ar putea provoca o vreme mai umedă și cu puțin mai mult vânt, dar temperaturile reci dinspre finalul anului vor fi prielnice fenomenului climatic La Niña, care se manifestă prin răcirea suprafeței Oceanului Pacific, influențând viteza vântului și cantitatea de ploaie în diferite regiuni.

Ca și consecință, vor apărea alte probleme legate de creșterea costurilor energetice, care suferă deja din cauza încercării de reducere a dependenței de gazele rusești.

Octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, vremea menţinându-se însorită pe parcursul mai multor zile, chiar dacă nopţile vor deveni tot mai reci şi în majoritatea zonelor ţării va apărea fenomenul de brumă, se arată în caracterizarea climatică a lunii în curs, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie România (ANM).

Meteorologii precizează că, uneori, din cauza pătrunderii unor mase de aer tropical pe teritoriul ţării, în luna octombrie se mai pot înregistra temperaturi maxime "estivale" ce depăşesc 35 - 38 de grade Celsius.

Din datele înregistrate în perioada 1961-2021 la staţiile meteorologice din reţeaua ANM, temperatura medie multianuală a lunii octombrie are valori cuprinse între 10 şi 12 grade Celsius pe areale mai restrânse din Moldova.
Valori între 8 şi 10 grade Celsius sunt caracteristice celei mai mari părţi a Moldovei.
 
loading ...