ONU ÎI CERE LUI PUTIN SĂ PRELUNGEASCĂ ACORDUL CEREALELOR ÎN SCHIMBUL ACCESULUI SWIFT

13 jul 2023
Secretarul general al ONU Antonio Guterres i-a propus președintelui rus Vladimir Putin să prelungească acordul care să permită exportul sigur de cereale din Ucraina pe Marea Neagră. În schimb i-a propus conectarea unei filiale a băncii agricole a Rusiei la SWIFT - sistem internațional de plăți, transmite AGROMEDIA, cu referire la Reuters.
 
Rusia a amenințat că va renunța la acordul cu cereale, care expiră luni, deoarece mai multe cereri de a-și expedia propriile cereale și îngrășăminte în străinătate nu au fost îndeplinite. Ultimele două nave, care călătoresc în temeiul acordului Mării Negre, încarcă în prezent mărfuri în portul ucrainean Odessa, înainte de termenul limită.
 
O cerere cheie a Moscovei este reconectarea băncii agricole ruse Rosselkhozbank la rețeaua internațională de plăți SWIFT. A fost întreruptă de Uniunea Europeană în iunie 2022, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Un purtător de cuvânt al UE a declarat în mai că UE nu are în vedere reinstaurarea băncilor ruse.
 
Cu toate acestea, UE ia în considerare conectarea la SWIFT a unei filiale a Rosselkhozbank, pentru a permite în mod special tranzacțiile cu cereale și îngrășăminte. Comisia Europeană nu a răspuns unei solicitări de comentarii.
 
Guterres i-a trimis marți o scrisoare lui Putin în care îi propune o cale de urmat pentru a facilita în continuare exporturile rusești de alimente și îngrășăminte și pentru a asigura continuarea transporturilor de cereale ucrainene la Marea Neagră, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al ONU.
loading ...