ONU VREA CA ACORDUL PRIVIND EXPORTUL DE CEREALE DIN UCRAINA SĂ FIE EXTINS ȘI LA ÎNGRĂŞĂMINTE

14 oct 2022
Organizația Națiunilor Unite (ONU) a cerut prelungirea cu un an a acordului privind exportul de cereale ucrainene, termenul la care expiră documentul fiind de 19 noiembrie, după patru luni de la intrarea în vigoare, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agerpress.

Într-o conferinţă de presă la Geneva, Martin Griffiths, unul din responsabilii ONU participanţi la negocieri, s-a declarat 'rezonabil de încrezător' că acordul va fi înnoit.

Am dori să fie înnoit şi poate chiar extins pentru a include mai multe îngrăşăminte, a declarat el, întrebat despre negocieri.

Griffiths a spus că acordul este în vigoare până la 22 noiembrie, însă purtătoarea de cuvânt a ONU în acest dosar, Ismini Palla, a indicat ulterior pentru AFP că el este iniţial prevăzut pentru o durată de 120 de zile, ceea ce ar însemna până la 19 noiembrie.

Acordul va fi prelungit automat pentru aceeaşi perioadă, cu excepţia cazului în care una dintre părţi îi notifică celeilalte intenţia sa de a-i pune capăt sau de a-l modifica, a precizat ea.

În ce-l priveşte, Griffiths vrea ca acordul să fie înnoit dincolo de ciclul de patru luni. Trebuie să-l vedem înnoit pe un an. Trebuie să-l vedem înnoit până la recolta viitoare, a spus el.

Două acorduri au fost semnate la 22 iulie sub egida ONU: primul, denumit `Iniţiativa Mării Negre în favoarea cerealelor”, permite pentru 120 de zile exporturile de cereale ucrainene blocate de război; al doilea vizează facilitarea exporturilor de produse agricole şi de îngrăşăminte ruseşti, în pofida sancţiunilor impuse de ţările occidentale Rusiei.

Moscova se plânge însă că, în pofida acordului, nu îşi poate vinde producţia agricolă şi îngrăşămintele din cauza acestor sancţiuni, care afectează mai ales sectoarele financiare şi logistice.

Griffiths a subliniat luni că a face să iasă îngrăşămintele şi cerealele din Rusia este de cea mai mare importanţă pentru ca agricultorii să decidă dacă să semene sau nu.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi echipele sale lucrează activ pentru a prelungi acordul privind exportul de cereale din Ucraina, care a permis o reducere a preţurilor alimentare mondiale, a arătat vineri purtătorul său de cuvânt.

El a mai afirmat că Rebeca Grynspan, secretar general al UNCTAD, care a participat la negocierea acordurilor, şi Martin Griffiths urmează să se deplaseze la Moscova 'în circa o săptămână pentru a se întâlni cu înalţi responsabili ruşi' pe aceste subiecte.

Acordurile în cauză vizează să reducă tensiunile pe pieţele produselor alimentare şi să evite ca ţările sărace să se confrunte cu crize grave.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), preţurile mondiale ale produselor alimentare şi-au continuat scăderea în septembrie pentru a şasea lună consecutiv. Totuşi, indicele FAO al preţurilor cerealelor a urcat uşor cu 1,5% în raport cu luna august.
 
loading ...