POLONEZII CUMPĂRĂ PĂMÂNT ÎN ROMÂNIA ȘI CONSTRUIESC SERE DUPĂ CELE MAI NOI TEHNOLOGII. Vor să ajungă la 50 de hectare de solarii

23 jan 2023
Firma poloneză Citronex, specializată în creșterea roșiilor, a făcut o investiție de 25 de milioane de euro în România: o seră de tomate la Dumbrăveni, în judeţul Sibiu, construită după cele mai noi tehnologii, care ar urma să se întindă în final pe circa 50 de hectare, transmite AGROMEDIA, cu referire la Puterea.

Potrivit sursei citate, investiţia se va realiza în mai multe etape, urmând ca într-o primă fază să fie finalizată construcţia pe 10 ha, ceea ce presupune aproximativ 25 de milioane de euro.

Sera de la Dumbrăveni, construită pe amplasamentul vechilor sere din localitate, va fi cea mai mare din ţară şi ar urma să aprovizioneze în principal piaţa internă, ştiut fiind faptul că România este deficitară la acest capitol (suprafeţele de sere se ridică undeva la 100 ha, în total), dar se are în vedere şi alte pieţe din jur, după cum a declarat Emil Dârloșan, primarul localităţii.

Primăria a semnat contractul de vânzare-cumpărare a terenurilor cu Citronex, desemnată câştigătoare, în urma licitaţiei din luna decembrie 2022, precum şi aprobarea amplasamentului. Mai trebuie precizat faptul că polonezii, care deţin circa 80 de hectare de seră în Polonia, fiind specializaţi în producţia de tomate, au mai prospectat terenul şi la Târgu Jiu, însă în final au ales Dumbrăveni datorită preţului mai bun (49 eurocenţi pe metrul pătrat), poziţionării geografice în centrul ţării, dar şi a drumurilor mai bune sau a apropierii de aeroporturile de la Sibiu şi Târgu-Mureş, susţine primarul. Nu în ultimul rând, faptul că utilităţile sunt aproape a constituit un argument important.
 
loading ...