POLONIA A ADOPTAT O REZOLUȚIE CARE INTERZICE IMPORTUL DE CEREALE DIN UCRAINA

12 sep 2023
Guvernul Republicii Polone a adoptat astăzi, 12 septembrie, o rezoluție de extindere a restricțiilor la importul anumitor mărfuri din Ucraina. Anterior, ministrul polonez al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Robert Telus, a declarat că documentul va preciza că, dacă Comisia Europeană nu extinde interdicția, Polonia o va face singură.
 
Suntem convinși că Comisia Europeană va continua interdicția. Dacă, totuși, acest lucru nu se întâmplă, atunci rămânem fermi în această problemă - este în interesul fermierilor polonezi, a subliniat oficialul.
 
Totodată, potrivit acestuia, tranzitul cerealelor ucrainene nu va fi blocat. În plus, guvernul polonez a făcut apel la Comisia Europeană să prelungească restricțiile la importul de cereale ucrainene până la sfârșitul anului.
 
Guvernul polonez solicită Comisiei Europene:
  • extindere după 15 septembrie 2023 a interdicției de import a patru tipuri de produse agricole din Ucraina: grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui;
  • să ia măsuri imediate pentru a dezvolta soluții care să asigure funcționarea stabilă și eficientă a producătorilor locali din Polonia și Uniunea Europeană.
 
Dacă Comisia Europeană nu extinde interdicția de import de cereale din Ucraina după 15 septembrie, Polonia va introduce o astfel de interdicție la nivel național. Interdicția va fi în vigoare până când relațiile agrare dintre Polonia și Ucraina vor fi soluționate, se arată în mesaj.

Sursa: Agroportal 
loading ...