PREŢ RECORD AL ZAHĂRULUI ÎN UE. Cofetarii vor fi nevoiți să reducă producția

14 oct 2022
Preţul record al zahărului în UE, de aproape trei ori mai ridicat decât nivelul înregistrat în urmă cu un an, din cauza condiţiilor meteo extreme şi a creşterii costurilor la energie, forţează cofetarii să ia în considerare reducerea producţiei, transmite AGROMEDIA, cu referire la Reuters.

Preţul record al acestui produs folosit pe scară largă este o nouă provocare pentru factorii de decizie din UE, care încearcă să ţină sub control inflaţia şi să reducă costurile pentru existență.

Dealerii şi experţii din industria zahărului spun că preţurile spot pentru zahăr alb rafinat pe continent se tranzacţionează la aproximativ 1.050 euro pe tonă - cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Pe piața globală, în schimb, preţurile sunt la aproximativ jumătate faţă de acest nivel.

Suntem într-o criză a pieţei zahărului, a afirmat pentru Reuters Muriel Korter, director general al Asociaţiei Cofetarilor din Uniunea Europeană (CAOBISCO).

Ne temem că firmele noastre, şi în special IMM-urile, s-ar putea confrunta în curând cu o alegere dificilă: dacă vor opri sau nu temporar producţia ori dacă vor reduce iarna aceasta producţia, a adăugat Korter.

Producţia de zahăr este printre industriile cu cel mai mare consum de energie şi este în special dependentă de gaze, în UE, în condiţiile în care preţurile gazelor au crescut semnificativ, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Cei mai mari producători de zahăr din Franţa, Tereos şi Cristal Union, merg mai departe cu planurile privind producţia din 2022, înaintea posibilei impuneri de restricţii de către Guvern în această iarnă, dacă deficitul de gaze se înrăutăţeşte.

Între timp, compania germană Suedzucker a înregistrat o creștere de aproape 80% a câștigurilor trimestriale, spunând că ar trebui să poată transfera costurile sub formă de prețuri mai mari la zahăr, deși performanța sa va depinde de disponibilitatea rezervelor de energie suficiente.

Preţurile la zahăr în UE sunt la cel mai ridicat nivel, fabricile folosesc gaze naturale şi vedeţi la ce preţuri s-a ajuns, a apreciat Julian Price, consultant la julianprice.com.

Asociaţia Cofetarilor Germani, BDSI, a declarat pentru Reuters că Germania, cel mai mare producător de dulciuri şi gustări din UE, este în pericol să-şi piardă competitivitatea chiar faţă de alte state europene, nu numai faţă de cele din afara blocului comunitar.

Comisia Europeană se așteaptă ca producția de zahăr să scadă cu 6,9% în sezonul 2022/23 (octombrie-septembrie), la 15,5 milioane de tone, în urma unei scăderi a suprafeței plantate și a unei secete severe din vară, în timp ce consumul este văzut cu mult peste aceste niveluri, la 16,6 milioane de tone.
 

PREŢ RECORD AL ZAHĂRULUI ÎN UE. Cofetarii vor fi nevoiți să reducă producția

PREŢ RECORD AL ZAHĂRULUI ÎN UE

Cofetarii vor fi nevoiți să reducă producția

PREŢ RECORD AL ZAHĂRULUI ÎN UE. Cofetarii vor fi nevoiți să reducă producția

loading ...