PREȚURILE ÎNGRĂȘĂMINTELOR, DIN NOU LA RĂSCRUCE. Scumpirea gazului, ar putea duce și la scumpirea îngrășămintelor

07 dec 2022
După ce prețurile la cele mai importante îngrășăminte cu azot au scăzut brusc de la sfârșitul lunii septembrie - cu aproximativ 30% în Europa și cu 35% pe piața mondială - prețurile pe piața mondială cresc din nou, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

În Europa, prețurile au scăzut până la începutul lunii decembrie, dar, în prezent, situația pieței pare să se schimbe din nou. Motivul: creșterea puternică reînnoită a prețurilor la gaze. Pe piața spot europeană, prețul gazelor naturale, cea mai importantă materie primă pentru producția de îngrășăminte cu amoniac și azot, a crescut de la 91 EUR pe MWh la mijlocul lunii septembrie la 142 EUR pe MWh miercuri.

Aceasta este o creștere a prețului la gaz cu peste 50% și înseamnă, de asemenea, o altă creștere semnificativă a costurilor de producție. În orice caz, firma de analist CRU spune: Producătorii europeni se confruntă cu o altă decizie operațională dificilă, deoarece prețurile la gaze naturale cresc brusc odată cu prima pregustare a iernii și riscul unor noi reduceri de aprovizionare cu gaze rusești.

Cu toate acestea, așteptările că exporturile de amoniac din Marea Neagră s-ar putea relua, încă țin prețurile oarecum sub control. În orice caz, ONU spune că este încrezătoare că se va ajunge la un acord privind exporturile de îngrășăminte ale Rusiei. 

Prețurile ureei în Europa au scăzut până de curând, în timp ce prețurile în SUA au crescut din nou de câteva zile. Cu toate acestea, mulți potențiali cumpărători așteaptă rezultatele licitației de import din India din decembrie și sunt, de asemenea, neliniștiți de reînnoirea creșterii prețului gazului, spun analiștii.

În plus, unii producători europeni și-au redus din nou prețurile la azot la începutul lunii decembrie pentru a stimula interesul cumpărătorilor, care era încă foarte scăzut.
 

PREȚURILE ÎNGRĂȘĂMINTELOR, DIN NOU LA RĂSCRUCE. Scumpirea gazului, ar putea duce și la scumpirea îngrășămintelor

PREȚURILE ÎNGRĂȘĂMINTELOR, DIN NOU LA RĂSCRUCE

Scumpirea gazului, ar putea duce și la scumpirea îngrășămintelor

PREȚURILE ÎNGRĂȘĂMINTELOR, DIN NOU LA RĂSCRUCE. Scumpirea gazului, ar putea duce și la scumpirea îngrășămintelor

loading ...