PRODUSELE ALIMENTARE LA NIVEL MONDIAL COSTĂ TOT MAI SCUMP. Ce ne așteaptă și pe noi? Vezi opinia experților

06 sep 2021
Republica Moldova are o economie vulnerabilă, dar pentru că e un stat agricol, e protejat de unele riscuri ce ţin de majorarea preţurilor la produsele alimentare care se atestă la nivel global. Ultimul raport al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite arată că în august, preţurile produselor alimentare la nivel global au crescut cu peste 30 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţuri majorate se atestă la zahăr, uleiuri vegetale, carne, lactate şi la unele cereale, anunță AGROMEDIA cu referire la tvrmoldova.md.

Experţii economici spun că Republica Moldova e mai puţin afectată de tendinţele preţurilor de pe piaţa mondială pentru că e un stat agricol.

Viorel Gîrbu, expert economic, a menționat că „vorbim despre modul în care aceste evoluţii pe plan internaţional vor influenţa economia naţională. Am putea să ne uităm la cifrele privind rata inflaţiei anuală, ultimile date sunt pentru luna iulie. Aici atestăm faptul că nivelul preţurilor produselor alimentare în RM a crescut cu 4, 4% la nivel anual. Majoritatea consumului intern este satisfăcut din producţia proprie sau din importurile regionale.

Potrivit experţilor, sunt mai multe cauze care au dus la creşterea globală a preţurilor la principalele produse alimentare, factorul principal fiind criza pandemică.

Un alt factor care a jucat un rol ţine de costurile maritime care, iarăşi, datorită dezechilibrului masiv care a fost generat de această criză economică urmare criză pandemică, a creat anumite disfuncţionalități. China exportă foarte mult şi importă puţin, containerele sunt concentrate în economia chinezească şi restul lumii nu are containere”, a mai subliniat dl Gîrbu.

Datele Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite arată că preţurile la cereale s-au majorat cu 3, 4% în august, comparativ cu luna precedentă. Estimările privind producţia scăzută a unor mari state exportatoare a dus la creşterea preţului la grâu cu aproape 9%. Cu aproape 10 la sută s-a scumpit zahărul, pe fondul incertitudinilor legate de producţia din Brazilia - cel mai mare exportator de zahăr din lume. Tot în august a crescut cu 6, 7% şi preţul uleiurilor vegetale.

Sursa: tvrmoldova.md.

 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

OLANDA A MARCAT ZIUA NAȚIONALĂ A LALELELOR. Ce au făcut florarii și cine s-a ales cu buchete de flori

18 jan 2022

LATIFUNDIARII DIN SUA: Bill Gates, John Malone și Familia Washington Reed. Câte hectare de teren dețin miliardarii

12 jan 2022

FERMIERII DIN EUROPA: SEMNE BUNE ANUL ARE. Ce spun datele Comisiei Europene privind starea culturilor agricole

12 jan 2022

ROMÂNIA SUB CODUL UNUI NOU VIRUS DE GRIPĂ AVIARĂ. Oamenii și fermele de animale sunt în pericol!

11 jan 2022

2021, AL CINCILEA CEL MAI CALD AN ÎNREGISTRAT VREODATĂ. Ce spun datele serviciului Copernicus

11 jan 2022

PRODUSELE ALIMENTARE LA NIVEL MONDIAL COSTĂ TOT MAI SCUMP. Ce ne așteaptă și pe noi? Vezi opinia experților

PRODUSELE ALIMENTARE LA NIVEL MONDIAL COSTĂ TOT MAI SCUMP

Ce ne așteaptă și pe noi? Vezi opinia experților

PRODUSELE ALIMENTARE LA NIVEL MONDIAL COSTĂ TOT MAI SCUMP. Ce ne așteaptă și pe noi? Vezi opinia experților

loading ...