RĂZBOIUL ÎN UCRAINA: Deocamdată nu există sancțiuni agricole împotriva Rusiei

25 feb 2022
Uniunea Europeană va impune noi sancțiuni Rusiei, vizând industria, sectoarele financiare și controale la export după ce Moscova a invadat Ucraina, a declarat joi un diplomat UE, relatează Reuters.

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dumbrovskis, declară că UE va fi pregătită să lanseze un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei,
dacă trupele ruse trec dincolo de regiunile ucrainene deținute de separatiștii susținuți de ruși, ceea ce s-a întâmplat peste noapte.
Întrebat ce ar însemna o astfel de intensificare, Dombrovskis a spus:

„Ar fi vorba despre sancțiuni economice în domeniul comerțului, de exemplu controale la export. UE lucrează la un pachet de sancțiuni de câteva săptămâni,
așa că există modalități prin care putem acționa rapid și să intensificăm și mai mult sancțiunile și să facem acest lucru în cooperare cu Statele Unite, Marea Britanie și alte țări”.

„Impunerea de sancțiuni puternice împotriva Rusiei va avea un anumit impact asupra economiei UE și trebuie să fim pregătiți pentru asta”, a spus Dombrovskis.
 
În sectorul agricol, sancțiunile sunt în prezent minime. Se menține, de asemenea, o interdicție a importului de produse din zone necontrolate de guvernul ucrainean.
Regiunile din Donețk și Lugansk, precum și din Crimeea sunt afectate oficial.
 
Ce se întâmplă pe piața de mărfuri

În afară de suspendarea simbolică a gazoductului Nord Stream 2, care nu era încă în funcțiune, occidentalii ignoră în prezent sectorul energetic rus.
Sancționarea sectorului energetic rus, crucial pentru economia țării, este într-adevăr un pariu riscant pentru Europa, care importă 40% din necesarul de gaze din Rusia.
Acest lucru oferă „un efect de pârghie pentru Kremlin”, a avertizat Institutul Bruegel din Bruxelles într-o notă recentă.

Mai ales că membrii țărilor exportatoare de gaze, inclusiv Qatar, au avertizat marți că au o capacitate limitată de a crește rapid livrările către Europa.
Conflictul, însă, contribuie deja la creșterea prețurilor pe piețele de mărfuri, unde Rusia „joacă un rol critic”, notează agenția de rating Fitch.
Pe piața agricolă, țara este primul exportator mondial de grâu și reprezintă, alături de Ucraina, un sfert din exporturile mondiale de grâu.

Iar dincolo de gaze, prețul petrolului a urcat marți aproape de 100 de dolari pe baril. Creșteri care afectează veniturile producătorilor și consumatorilor din întreaga lume.
 
 
 
 
 
 
loading ...