În Țările de Jos și Belgia, 60% și, respectiv, 40% din suprafețele planificate au fost însămânțate până la sfârșitul lunii aprilie. Campania de semănat din aceste țări a durat până în mai. Ratele de semănat în regiune sunt mai mici decât media ultimilor ani.
Se preconizează că astfel de întârzieri grave vor afecta dezvoltarea sfeclei de zahăr în acest an. Termenele extinse pentru însămânțarea sfeclei de zahăr au dus la dezvoltarea inegală a culturii în diferite regiuni, dar situația este, în general, apreciată ca fiind satisfăcătoare.
Întârzierea plantării sfeclei de zahăr în țările UE - cea mai gravă din 2001
Întârzierea plantării sfeclei de zahăr în țările UE din acest an a devenit cea mai gravă din 2001, în urma căreia țările din regiune au terminat de plantat ultimele din Europa. Întârzieri la însămânțarea sfeclei de zahăr au fost observate și în Franța, Germania și Polonia din cauza umidității crescute a solului și a temperaturilor sub medie.În Franța, aproximativ 90% au fost semănate până la sfârșitul lunii aprilie, ceea ce a fost facilitat de o distribuție favorabilă a precipitațiilor în a doua jumătate a lunii. În Germania și Polonia, începerea ulterioară a semănării sfeclei de zahăr a fost compensată de ratele crescute de semănat în a doua jumătate a lunii aprilie, ceea ce a permis ca însămânțarea să fie finalizată până la sfârșitul lunii, cu două săptămâni mai târziu decât media.
În aceste țări, etapele dezvoltării culturilor sunt foarte diferite. Umiditatea solului a fost, în general, favorabilă dezvoltării timpurii, dar vremea rece nu a favorizat acest lucru. În mai multe regiuni au fost înregistrate cazuri de infestare cu afide a culturilor, care necesită o monitorizare atentă și un control suplimentar.
În nord-estul Austriei și Republicii Cehe, din cauza umidității crescute a solului la începutul lunii aprilie, efectuarea lucrărilor de teren a fost complicată. Începând din a doua jumătate a lunii aprilie, o distribuție mai uniformă a precipitațiilor a devenit favorabilă semănării.
În Ungaria, campania de semănat, după o uşoară întârziere, a fost aproape complet finalizată, în timp ce în Turcia, semănatul a fost finalizat cu unele întârzieri din cauza solului excesiv de umed în aprilie.
Volumului producției de zahăr, cu 10% mai mic
Situația actuală cu o întârziere a semănării sfeclei de zahăr în Europa poate duce la o întârziere a dezvoltării culturilor și, ca urmare, la o posibilă scădere a volumului producției de zahăr în noul sezon 2023/2024 MR.În 2022/2023 MR, volumul producției de zahăr în UE este estimat la 13,9 milioane de tone, ceea ce reprezintă cu 10% mai puțin decât în sezonul precedent, în principal datorită unei reduceri a producției în Germania (-517 mii tone) și Franța (- 334 mii tone).
Reducerea producției de zahăr în Marea Britanie în sezonul 2022/2023 MR se poate ridica la 29%, în timp ce volumul de producție preconizat va scădea cu 740 mii tone.Astfel de rezultate sunt cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile - căldura anormală a verii și înghețurile timpurii durează. toamnă.
Cât costă zahărul?
Ținând cont de situația actuală de pe piața zahărului din UE, prețurile interne ale zahărului în Uniune în luna mai continuă să rămână la nivelul de aproximativ 1060 - 1075 EUR/t.În ceea ce privește prețurile mondiale la zahăr, acestea au continuat să rămână la cel mai înalt nivel din 2011, în mai. Potrivit rezultatelor tranzacționării din 25 mai, prețurile mondiale la zahăr brut au crescut cu 26% de la începutul anului în curs, iar la zahărul alb cu 27%, ajungând la 547 USD, respectiv 697 USD/t.