MAI PUȚINĂ MIERE DIN CAUZA SECETEI. Ce le-a spus apicultorilor ministrul agriculturii?

27 jul 2022
 
Apicultorii susțin că, în anul curent, din cauza secetei este înregistrată o producție scăzută de miere, iar prețul și capacitățile de cumpărare a mierii sunt reduse. Tot ei declară că, în pofida existenței condițiilor de acces liber pe piața UE, mierea nu este solicitată în cantități semnificative.

Principalele constrângeri ale mediului de afaceri din sectorul apicol au fost discutate cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea și Secretarul de Stat Iurie Scripnic.

În context, ministrul Vladmir Bolea a declarat că succesul financiar este generat de abordările economice ale apicultorilor:

Funcționalitatea unei afaceri se bazează pe dimensiunea economică. Contractele comerciale trebuie negociate din timp pentru a minimiza pierderile. Statul oferă ajutor pentru a susține investițiile efectuate în dezvoltarea activităților agricole, însă de viabilitatea economică a exploatațiilor agricole sunt responsabili întreprinzătorii.

Totodată, ministrul a subliniat că în anul curent, au fost efectuate îmbunătățiri cu privire la modul de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural:

Suntem deschiși spre discuții bazate pe argumente în vederea realizării unor alte modificări la anumite măsuri de subvenționare. Întreprinderile agricole mici și mijlocii beneficiază de compensații până la 100% din valoarea accizei la motorină. Alte ajustări de stimulente financiare au fost efectuate pentru procurarea animalelor de prăsilă şi menţinerii fondului genetic al acestora, pentru prelucrarea, procesarea ambalarea, şi păstrarea mierii de albine, precum și pentru subvenționarea dobânzilor la creditele bancare accesate de către producătorii agricoli, a declarat Bolea.

MAI PUȚINĂ MIERE DIN CAUZA SECETEI. Ce le-a spus apicultorilor ministrul agriculturii?

MAI PUȚINĂ MIERE DIN CAUZA SECETEI

Ce le-a spus apicultorilor ministrul agriculturii?

MAI PUȚINĂ MIERE DIN CAUZA SECETEI. Ce le-a spus apicultorilor ministrul agriculturii?

loading ...