RUSIA LOVEȘTE IAR INFRASTRUCTURA EXPORTURILOR UCRAINENE DE CEREALE

23 aug 2023
Dronele rusești au lovit din nou porturile ucrainene din regiunea Odessa de Sud și zona fluviului Dunărea. Au fost incendiate silozuri de depozitare a cerealelor.
 
Inamicul a lovit instalații de depozitare a cerealelor și un complex de producție și transbordare din regiunea Dunării. Un incendiu a izbucnit în depozite și a fost rapid ținut sub control. Pompierii continuă să lucreze, a declarat o sursă din armata ucraineană.
 
Guvernatorul Odessei, Oleh Kiper, a declarat că atacul asupra regiunii a durat trei ore și că forțele aeriene ucrainene au distrus nouă drone rusești. O sursă din industrie a declarat pentru Reuters că porturile ucrainene dunărene Izmail și Reni sunt principalele ținte ale rușilor.
 
Zilele trecute, președintele Zelenski s-a întâlnit cu prim-ministrul Croației și au discutat despre un nou pachet de sprijin pentru exportul de cereale ucrainene, în special prin porturile Dunării și cele ale Mării Adriatice. De asemenea, Zelenski a discutat despre protecția „coridoarelor de cereale” alternative  și despre continuarea cooperării pentru asigurarea securității în Marea Neagră cu prim-ministrul Bulgariei, în cadrul summitului Ucraina-Balcani. Wall Street Journal a raportat recent că Statele Unite dezvoltă rute alternative pentru exporturile de cereale din Ucraina.
 
Datele de export/import, prezentate ieri de Comisia Europeană au arătat că exporturile de grâu moale ale blocului comunitar până acum în sezonul 2023/24 au ajuns la 4,06 milioane tone, în scădere cu 21% față de un an în urmă. Exporturile de orz au ajuns la 1,22 milioane tone, în scădere cu 27% față de anul trecut. De asemenea importurile de porumb ale Uniunii Europene au scăzut cu 35%, la 2,12 milioane tone. În Franța, activitatea de export de grâu a rămas scăzută, doar Marocul oferind cerere regulată până acum în acest sezon.
 
Sursa: Agriportal
loading ...