RUSIA A ANUNȚAT CĂ VREA SĂ SE RETRAGĂ DIN ACORDUL CEREALELOR

14 jul 2023
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că Rusia dorește să se retragă din acordul care permite transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Dacă nu va fi înnoit, acordul va expira luni, transmite AGROMEDIA, cu referire la Europa Liberă.
 
Președintele rus a precizat, într-o intervenție televizată, că ONU nu a reușit să propună o soluție satisfăcătoare și că nu ar fi primit nicio scrisoare referitoare la o soluție de la secretarul general al ONU. Surse apropiate ONU îl contrazic.
 
Ne putem suspenda participarea în acord, iar dacă din nou toată lumea zice că promisiunile făcute nouă vor fi îndeplinite, atunci să le îndeplinească. Și ne vom realătura acordului, a spus Putin.
 
Purtătorii de cuvânt ai Kremlinului au clarificat ulterior că Rusia nu a luat o decizie finală cu privire la retragerea din acord.
 
Comisia Europeană, ONU și Turcia sunt implicate, acum, în eforturile de a extinde acordul. Mediatorii sunt deschiși „la toate opțiunile”, potrivit purtătorilor de cuvânt ai UE, inclusiv reconectarea unui subsidiar al Băncii Agricole din Rusia la sistemul de plăți internaționale SWIFT.
 
Încă de la semnarea sa în iulie 2022, cu medierea Turciei, acordul cerealelor este periodic în pericol.
 
În schimbul acceptului Rusiei ca cerealele să treacă prin Marea Neagră, pentru a evita o criză alimentară globală, oficialii ONU au promis Rusiei că va putea accesa piețele străine cu exporturile sale alimentare și de îngrășăminte, ceea ce rușii spun că nu s-ar fi întâmplat.
 
Acestea nu sunt supuse sancțiunilor, însă sunt afectate de sancțiunile pe plăți, logistică și asigurări.
loading ...