UE PREGĂTEȘTE RUTE TERESTRE ALTERNATIVE PENTRU EXPORTUL DE CEREALE

19 jul 2023
Un oficial de rang înalt al Uniunii Europene a declarat că UE este „extrem de îngrijorată” de retragerea Rusiei din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră și că își va extinde culoarele de solidaritate pentru a ajuta la exportul de cereale din Ucraina, transmite AGROMEDIA, cu referire la G4media.

Vorbind marți cu jurnaliștii la Bruxelles, oficialul a declarat că decizia Moscovei de a părăsi inițiativa privind cerealele pune în pericol securitatea alimentară pentru sute de milioane de oameni. Iar acest lucru este suficient de grav pentru Rusia pentru ca Putin să se răzgândească.
 
Oficialul a declarat că prima linie de acțiune a UE este de a lucra cu ONU. De asemenea, cu Turcia. Adăugând că o serie de miniștri europeni de externe care se află la New York și vorbesc cu secretarul general Guterres, cu personalul ONU pentru a îndemna „Rusia să se răzgândească”.
 
Dar nu este treaba noastră să negociem, a explicat oficialul, spunând că este treaba ONU, este treaba Turciei, deoarece ei înțeleg în ce măsură este o mișcare serioasă.
 
Oficialul a precizat că în același timp, vom lucra în mod evident la extinderea și consolidarea culoarelor noastre de solidaritate.

Linia de salvare a UE pentru mărfurile din Ucraina: Așa-numitele „culoare de solidaritate” – înființate de UE în mai 2022 – sunt concepute pentru a oferi rute terestre alternative pentru exportul de cereale ucrainene după ce Moscova a blocat docurile din regiunea Mării Negre.
 
Măsurile includ noi posturi de frontieră, controale vamale flexibile, sprijin logistic, prioritizarea exporturilor agricole ucrainene și noi facilități de depozitare pe partea UE a frontierei.
 
Comentariile oficialului UE vin în contextul în care Kievul și aliații săi avertizează că această măsură ar putea agrava insecuritatea alimentară și crește prețurile.

Săptămâna trecută, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: culoarele de solidaritate au făcut posibil ca 45 de milioane de tone de cereale și produse agroalimentare să fie aduse din Ucraina, prin Uniunea Europeană, în restul lumii.
 
Acordul, negociat anul trecut de Turcia și ONU, a permis Kievului să exporte cereale din porturile sale și să navigheze în siguranță prin Marea Neagră după ce Moscova a blocat docurile din regiune. Acordul a fost reînnoit de trei ori, dar Rusia a susținut că a fost împiedicată să își exporte propriile produse.
 
loading ...