SIDERITIS SCARDICA SAU „CEAIUL COSMONAUŢILOR”, ACLIMATIZATĂ ȘI ÎN ROMÂNIA

08 mai 2023
Sideritis Scardica sau „ceaiul cosmonauţilor” este o specie cu proprietăţi medicale şi alimentare deosebite. Planta a fost aclimatizată şi omologată, pentru prima dată în România, de cercetătorii din cadrul Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale (BRGVLFPAM) din Buzău. Ei au prezentat planta la Congresul European de la Murcia, Spania, unde s-a discutat şi despre obţinerea de soiuri noi, transmite AGROMEDIA, cu referire la Ziarul Lumina.

Este vorba despre Sideritis Scardica, cunoscută în Balcani sub denumirea de Mursalski chai. O plantă întâlnită în Bulgaria şi Grecia, dar noi am aclimatizat specia pentru că acolo o întâlnim în zona de munte, la peste 1.700 m, iar aici o avem la sub 100 m altitudine, afirmă directorul BRGVLFPAM, Costel Vânătoru

Cel mai scump și mai rafinat ceai din lume

Specialiștii apreciază că planta, omologată la nivel european, este valoroasă alimentar, dar și ştiinţific. Este valoroasă din punct de vedere alimentar, pentru că vorbim de un ceai cotat ca printre cele mai scumpe şi rafinate din lume.

Dar şi din punct de vedere medicinal, pentru că este bogată în antioxidanţi, însă sunt şi studii la nivel internaţional în care se arată că proprietăţile acestei specii ar avea efecte în tratarea unei boli incurabile, Alzheimer. Noi nu abordăm foarte mult subiectul acesta, avem colaborări cu zona medicală naţională şi internaţională, dar nu la un nivel atât de mare, a precizat Costel Vânătoru.

Cercetătorul spune că în spatele acestei plante stau multe legende: ba că era folosită de astronauţi în misiunile spaţiale şi îi ajuta, ba chiar că ajută la menţinerea stării de fertilitate.

Dincolo de asta, deşi specia Sideritis Scardica nu îşi are originea în ţara noastră, suntem bucuroşi că, pe lângă aclimatizare, am făcut şi primul pas în omologarea speciei, să o ducem în zona de cultură, mai mult decât se utilizează în sistemul tradiţional.

La prepararea ceaiurilor sunt folosite frunzele şi florile, acestea din urmă fiind însă mai valoroase prin concentraţia mai mare de substanţe benefice. Pentru înfiinţarea culturilor sunt recomandate răsadurile, aceasta fiind cea mai eficientă metodă de plantare. Răsadul se poate semăna în câmp după cel puţin două luni, în general după mijlocul lunii aprilie.

O altă plantă aclimatizată, în premieră, la Banca de Resurse Genetice din Buzău, este Perilla frutescens, originară din Coreea, o specie cu proprietăţi antialergice, studiată la nivel naţional, în zona universitară, pentru proprietăţile sale deosebite.
loading ...