„Știința trebuie să stea în capul oricărei afaceri în agricultură, doar așa va fi una de succes” sub acest îndemn sunt crescute plantele, apoi uscate și ambalate în combinații unice sub numele de Ceaiuri naturale „Principesa Diana”. Este o afacere de familie, în care, pe lângă studiu, a depus mult suflet și investiții Iurie Ușurelu, directorul executiv al Asociației Cultivatorilor de Plante Aromatice și Medicinale din Moldova ,,Aromeda”.
Ne-am lansat în aprilie, 2022. De fapt, este al doilea an de când muncim, dar primul în care am ieșit pe piață. Inițial, am pus plantațiile, dar e nevoie de timp pentru crește plantele, ulterior recoltate și procesate.
Baza ceaiurilor o constituie menta, melisa, sunătoarea, cimbrișorul plante care se găsesc în flora spontană, dar noi le cultivăm. Variația de plante aromatice care se regăsesc în componența ceaiurilor noastre este una mult mai mare, putem enumera și păducelul, lavanda, urzica, calendula și multe, multe altele, în jur de 42 în total, a declarat pentru AGROMEDIA, Iurie Ușurelu.
Familia Ușurelu cultivă plante aromatice pe o suprafață de 5 hectare, dar mai și cumpără de la micii producători. Au investit în dezvoltarea unui sistem modern de procesare, aspect foarte important pentru dezvoltarea unei afaceri agricole de succes, susține Iurie Ușurelu.
Sectorul de procesare trebuie să adune în jurul lui persoane ce nu au astfel de posibilități. Or, un produs bun trebuie să fie procesat în condițiile ce sunt înaintate de piața de desfacere. Este mult mai convenabil să ne asociem cu oameni ce au 20, 30 de sote pe care cresc planele.
Anul acesta, am avut prima experiență de acest fel. Am lucrat cu un gospodar ce a semănat 20 de sote de calendulă. Micii producători cresc plantele sub supravegherea noastră, noi le oferim servicii agrotehnologice, iar ei ne vând recolta pe care, ulterior o procesăm în condiții performante la uscătoriile noastre. Lucrăm cu Institutul de Genetică și catedra de Biotehnologia Plantelor, mergem pe partea științifică, astfel avem și aceste rezultate frumoase: varietate și calitate a produselor.
Intenționez să fac sau o cooperativă de întreprinzător, sau un cluster. Astfel, noi avem posibilitatea să extindem gama, iar producătorii sunt ferm convinși că, lucrând cu noi, vor avea unde realiza producția și au asistența tehnologică necesară, ne-a mărturisit specialistul.
Este o afacere de perspectivă, mai ales în condițiile schimbărilor climatice. Plantele aromatice sunt mult mai rezistente și majoritatea dinte acestea au două recolte pe an. Prima este în perioada mai, iunie, iulie. Atunci când încep secetele mari, se strâng primele plante. Iar cea de-a doua recoltă apare după secetă. De exemplu, anul acesta, la 27 iulie au căzut primele ploi și plantele precum echinaceea, monarda, cotovnicul s-au comportat destul de bine. Astfel, la a doua recoltă au suplinit pierderile mari pe care le-au avut la prima, mai povestește antreprenorul.
Optăm pentru calitate, iar aceasta cere respectarea unor rigori stricte, nu mai merge ideea cu uscatul plantelor în podul casei. Un produs de calitate înaltă presupune plante fără viruși, fără vătămători, fără mucegai și alte infecții.
La noi, uscarea plantelor are loc într-o uscătorie performantă care ne permite controlul riguros și permanent al temperaturii și umidității. Respectiv, toate substanțele active din plante sunt păstrate. Când deschizi un pachet cu ceai „Principesa Diana”, este o bombă de parfum, de arome naturale păstrate, susține specialistul.
Mai mult, combinarea plantelor în pachetele cu ceaiuri naturale nu este una aleatorie sau intuitivă. Amestecurile sunt toate în baza unor formule bine stabilite, cu respectarea riguroasă a gramajului, a compatibilității între plante, potrivit condițiilor științifice.
Știință noi am avut foarte bună în Moldova. Eu am găsit persoanele care mai sunt din vechea echipă a asociației „Viorica”, am semnat contract cu ei și lucrăm respectând rigorile științei. Partea științifică trebuie să fie în capul oricărei afaceri agricole de succes.
Pot remarca cu satisfacție că cei care au cumpărat produse de la noi, vin și a doua și a treia oară. Am avut o deosebită plăcere când o consumatoare ne-a spus „produse mai parfumate nu am văzut în piață”, povestește Iurie Ușurelu.
Pentru început, în colecția „Principesa Diana” au fost 7 tipuri de amestecuri din plante aromatice și medicinale, iar săptămâna trecută au mai lansat altele 12. Plantele sunt combinate între ele după proprietățile curative și cuprind o gamă variată de afecțiuni pentru care sunt recomandate.
Avem o gamă interesantă din 5 ceaiuri pentru relaxare. Sunt atât pentru boli cronice, cât și pentru stresul zilnic. Mai propunem consumatorilor ceaiuri pentru bolile de sezon, tuse, pentru aparatul digestiv, pentru revigorarea organismului. Un ceai foarte bun este „Aroma Santa Maria” – perfect pentru a fi servit cu o prăjitură, în compania unor prieteni, spune antreprenorul.
Iurie Ușurelu a lansat afacerea împreună și cu susținerea membrilor familiei. Lucrează cot la cot cu fiica Diana, numele căreia îl și poartă ceaiurile naturale și feciorul Aurel. Tatăl este responsabil de tehnologia de cultivare și procesare a plantelor, iar copiii, care au și studii în domeniu, se ocupă de marketing și vânzarea produselor. Ceaiurile naturale pot fi degustate și cumpărate la târgurile locale sau prin comandă cu livrare.