STUDIU UE: Agricultura regenerativă economisește îngrășăminte și pesticide

25 jun 2025
Un nou studiu desfășurat la nivelul Uniunii Europene confirmă că agricultura regenerativă poate obține randamente similare cu agricultura convențională, utilizând semnificativ mai puține resurse chimice. Rezultatele sunt susținute de date colectate din 78 de ferme situate în 14 țări, care însumează aproximativ 7.000 de hectare.
 
Cercetarea a fost condusă de Alianța Europeană pentru Agricultură Regenerativă (EARA) și finanțată prin intermediul eit Food, o comunitate sprijinită de Uniunea Europeană. Aceasta reunește peste 310 startupuri și circa 200 de parteneri din 47 de țări, cu obiectivul declarat de a contribui la o societate mai sănătoasă și o planetă mai sustenabilă, scrie Agrarheute.

Fermele incluse în studiu au implementat practici specifice agriculturii regenerative, cum ar fi cultivarea fără arătură, diversificarea culturilor și menținerea acoperirii solului. Pe baza rezultatelor, EARA a introdus un nou indicator multidimensional, numit RFP (Regenerative Productivity Framework), care evaluează performanța pe baza unor criterii ecologice, climatice, economice și agronomice. Acesta combină date obținute direct din teren, imagini satelitare și contribuții din partea fermierilor.
 
Conform datelor centralizate, randamentul agricol (exprimat în proteine și calorii) a fost în medie cu doar 2% mai mic față de fermele convenționale. Însă consumul de îngrășăminte cu azot a fost cu 61% mai mic, iar utilizarea pesticidelor s-a redus cu 75% pe hectar. Per ansamblu, fermele regenerative au înregistrat o marjă de profit brut pe hectar cu 20% mai mare.
În plus, evaluările efectuate între 2019 și 2024 arată că fermele regenerative au obținut:
  • fotosinteză cu peste 25% mai ridicată,
  • acoperire a solului mai mare cu 24%,
  • diversitate vegetală mai ridicată cu 16%, comparativ cu câmpurile învecinate.
 
Productivitatea generală, calculată după metodologia noului RFP, a fost cu 33% mai mare în medie, cu variații între 13% și 52%, în funcție de regiune și practici.
 
În ceea ce privește securitatea alimentară, studiul menționează că în timp ce fermele convenționale din UE importă peste 30% din hrana pentru animale din afara spațiului comunitar, fermele regenerative din cadrul studiului au reușit să obțină randamente similare folosind doar furaje produse în Europa.
 
Raportul oferă și exemple de bună practică: în Grecia, se documentează impactul pozitiv al 40 de ani de agricultură ecologică și 10 ani de agroforestrie regenerativă asupra culturilor de măslini, citrice și alte specii, fără utilizarea de îngrășăminte sau pesticide și cu un consum redus de combustibil. Din Germania, au participat în studiu ferma de produse lactate Eichhof, gestionată de Felix Riecken, și ferma Kugel-Südhang, a Christinei Bajohr.
 
Studiul este considerat cel mai amplu demers de acest tip la nivel european, fiind realizat de fermieri pentru fermieri, și oferă o imagine detaliată asupra eficienței și durabilității agriculturii regenerative în contextul european actual.
loading ...