Spania, Italia și Franța au fost principalii producători, asigurând împreună 55% din recolta totală. Spania a înregistrat 14,8 milioane de tone, Italia 13,9 milioane de tone, iar Franța 5,8 milioane de tone.
În ceea ce privește legumele cheie, producția UE a crescut semnificativ față de 2023:
- Roșiile au atins 16,8 milioane de tone (+5%),
- Morcovii au ajuns la 4,7 milioane de tone (+6%),
- Ceapa a urcat la 7 milioane de tone (+11%).
Italia s-a menținut lider la producția de roșii, cu 36% din recolta totală a UE, urmată de Spania (27%) și Portugalia (10%). Germania (18%), Franța (14%) și Polonia (12%) au fost principalii producători de morcovi, iar Olanda a condus topul la ceapă, cu 26% din total, urmată de Spania (20%) și Germania (12%).
Pe segmentul fructelor, UE a recoltat 24,3 milioane de tone în 2024, în scădere cu 2% față de 2023. Italia (5,4 milioane de tone), Spania (4,3 milioane de tone) și Polonia (4,1 milioane de tone) au reprezentat 57% din producția totală.
Merele au dominat producția de fructe, cu 11,6 milioane de tone la nivelul UE, însă recolta a fost cu 4% mai mică față de anul precedent. Polonia a produs 29% din total, Italia 21%, iar Franța 17%.
În 2024, producția de pere a UE a crescut cu 2%, atingând 1,9 milioane de tone, Italia fiind lider (24%), urmată de Olanda (17%) și Belgia (15%). La piersici, producția totală a crescut cu 2%, iar Spania, Italia și Grecia au generat împreună 91% din recolta UE.