UCRAINA VREA SĂ DUBLEZE VOLUMUL TRANSBORDĂRII CEREALELOR PRIN PORTURILE DUNĂRENE

21 jun 2023
Secretarul general al ONU s-a declarat dezamăgit de ritmul încetinit al inspecțiilor navelor din coridorul cerealelor și de excluderea portului Pivdennyi din acord. Într-o declarație făcută de biroul secretarului general, s-a raportat că a fost cerut părților să accelereze operațiunile și acestea au fost îndemnate să facă tot posibilul pentru a asigura continuarea acordului vital, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agriportal.
 
1,3 milioane tone de produse alimentare au fost expediate prin coridor, în luna mai

Acordul cerealelor urmează să fie reînnoit pe 17 iulie. Declarația biroului ONU spune că 1,3 milioane tone de produse alimentare au fost expediate prin coridor, în luna mai, puțin față de un vârf de 4,2 milioane tone expediat în octombrie.
 
Ucraina vrea organizarea unui ancoraj în apele teritoriale ale României

Pe de altă parte, Asociația ucraineană a cerealelor (UGA) continuă să lucreze la extinderea oportunităților pentru exporturile de cereale ucrainene. Președintele UGA a participat la întâlnirea din cadrul Clusterului Dunării privind extinderea capacității de transport pe Dunăre (la care au fost prezenți și reprezentanți ai Ucrainei, României, Republicii Moldova și ai altor țări UE). Acesta a prezentat o propunere de organizare a unui ancoraj în apele teritoriale ale României. Un tip de transbordare de la barje de cereale la nave mari Panamax, ce va crește semnificativ capacitatea de export a cerealelor ucrainene, iar partea română își va crește simultan veniturile din taxele portuare și își va descongestiona porturile.
 
Partea moldovenească este pregătită să reducă tarifele pentru tranzitul cerealelor ucrainene

De asemenea, la întâlnirea Clusterului Dunării, Oleg Tofilat, CEO al Căilor Ferate din R. Moldova, a declarat că partea moldovenească este pregătită să reducă tarifele pentru tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul său la nivelul tarifelor feroviare ucrainene. Este exact ceea ce și-a propus UGA pentru a stabili și a crește tranzitul cerealelor ucrainene pe calea ferată moldovenească, în special către portul ucrainean dunărean Reni. Această soluție va permite și portului moldovenesc Giurgiulești să se dezvolte.

Reamintim că implementarea acestor măsuri va permite porturilor ucrainene dunărene să dubleze volumul transbordării cerealelor ucrainene pentru export – de la 2 milioane tone (volum de transbordare în mai 2023), la 4 milioane tone.
loading ...