UE A REDUS CERINȚELE PENTRU APROBAREA PRODUSELOR FITOSANITARE PE BAZĂ DE MICROORGANISME

12 sep 2022
Comisia UE a adoptat acte juridice relevante săptămâna trecută. UE a redus cerințele pentru aprobarea produselor pe bază de microorganisme, transmite AGROMEDIA, cu referire la  Agrarheute

Scopul este ca produsele cu următoarele microorganisme  să poată fi utilizate mai rapid:
  • Bacterii,
  • ciuperci,
  • virusuri
  • Organisme unicelulare/protozoare.
Astfel, fermierii și în special fermele ecologice ar trebui să poată obține mai ușor alternative la protecția chimică a culturilor. Actele legale vor intra în vigoare în noiembrie 2022. Consiliul și Parlamentul European nu au avut obiecții.

Potrivit autorităților de la Bruxelles, noile cerințe plasează proprietățile biologice și ecologice ale microorganismelor în  centrul evaluării riscurilor. Înainte de a putea fi acordată o autorizație, trebuie demonstrate următoarele:

Utilizarea biostimulanților trebuie să fie sigură.

Nu trebuie să aibă efecte negative asupra sănătății oamenilor, animalelor sau altor organisme nețintă.

Potrivit Comisiei UE, peste 60 de microorganisme sunt în prezent aprobate pentru protecția plantelor în Europa. Unele virusuri cu un efect foarte specific împotriva unui grup mic de dăunători ai plantelor sunt de asemenea în uz.

Noile reguli sunt menite să promoveze pesticidele biologice.

Până în prezent, cerințele pentru microorganisme s-au bazat pe reglementări similare cu cele pentru agenții chimici. Cerințele legale pentru substanțe biologice și microorganisme sunt acum mai flexibile. Acestea se concentrează pe date importante și înseamnă, de exemplu, mai puține teste pe animale. Autoritatea UE vede alte avantaje:
  • dosare de cerere simplificate,
  • evaluări simplificate ale riscurilor,
  • termene mai scurte pentru accesul pe piața UE.
Reglementările se bazează pe cunoștințele științifice actuale. Acestea sunt menite să facă din UE unul dintre cele mai progresiste organisme de reglementare a biostimulanților.
loading ...