UE CAUTĂ SOLUȚII PENTRU EXPORTUL CEREALELOR UCRAINENE

26 jul 2023
Miniștrii agriculturii din Uniunea Europeană s-au întâlnit ieri pentru a discuta modalități de a transporta cerealele ucrainene, vitale pentru securitatea alimentară globală. În același timp, ei doresc să protejeze prețurile pentru fermierii din țările care se învecinează cu Ucraina. Miniștrii europeni s-au întâlnit la Bruxelles pentru prima oară de când Rusia s-a retras din acordul cerealelor.
 
Ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a afirmat la reuniunea UE că țara sa, împreună cu Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria, își extind interdicția privind importurile de cereale din Ucraina. Aceștia, însă, vor permite în continuare alimentelor să treacă prin țările lor spre alte regiuni ale lumii.
 
Ministrul Agriculturii al Lituaniei, Kęstutis Navickas, a sugerat că procedurile de export pentru cereale ar putea fi transferate de la granița dintre Ucraina și Polonia către porturile lituaniene. Asta ar fi o modalitate de a preveni blocarea cerealelor în Polonia și de a provoca un surplus de aprovizionare, care presează prețurile pentru fermierii locali.
 
Potrivit Comisarului UE pentru Agricultură, Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare utilizarea fondurilor sale pentru a sprijini costul tranzitului cerealelor ucrainene prin statele sale membre.
 
Voi prezenta această poziție în comisie că ar trebui să găsim o soluție cu privire la modul în care să suportăm costurile de transport folosind banii UE, a afirmat acesta.
 
În ultimele zile, Rusia a atacat infrastructura critică ucraineană. De asemenea, Ucraina încearcă să continue să exporte cereale pe mare. Țara a trimis o scrisoare Organizației Maritime Internaționale a Națiunilor Unite prin care își stabilește propriul coridor de transport temporar, spunând că va „oferi garanții de despăgubire pentru daune”.
 
Dar Rusia a avertizat că va lua navele care traversează părți ale Mării Negre drept transport de arme în Ucraina. Aceeași declarație a fost făcută și de Ucraina care a spus că navele care se îndreaptă spre porturile ruse din Marea Neagră vor fi considerate „că transportă mărfuri militare cu toate riscurile asociate”.
 
Sursa: Agriportal https://agriportal.ro/stiri/stiri-internationale/ue-cauta-solutii-pentru-exportul-cerealelor-ucrainene-2197.htm
loading ...