UE INTRODUCE REGULI MAI STRICTE PENTRU EXPORTATORII DE MIERE

01 jul 2024
Uniunea Europeană întărește controalele pentru țările care exportă miere și produse apicole. Se remarcă faptul că mierea și alte produse apicole destinate consumului uman sunt tot mai mult supuse fraudei și falsificării, în special din cauza adaosului de zaharuri străine. În timpul importului pe teritoriul UE, 46% din încărcăturile cu aceste produse s-au dovedit a fi necorespunzătoare, iar 57% dintre exportatorii care au fost supuși controlului, au fost marcați ca suspecți pentru falsificarea mierii, scrie Agroportal.
 
Prin urmare, de la 30 noiembrie 2024, mierea și alte produse apicole destinate consumului uman pot fi importate în UE numai dacă sunt expediate, primite și/sau produse în acele unități care sunt enumerate de către autoritatea competentă a țării exportatoare.
 
Având în vedere cele de mai sus, operatorii de piață interesați și producătorii de miere și produse apicole ar trebui să se adreseze în prealabil (cu o lună înainte) la organul teritorial al Serviciului de Stat Producție și Consum pentru a include capacitățile operatorilor în liste pentru a le fi permis exportul de miere și produse apicole către UE, a subliniat Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Siguranța Alimentară și Protecția Consumatorului.
 
Statele membre ale Uniunii Europene au importat în 2022 din ţările situate în afara blocului comunitar 163.700 tone de miere naturală, în valoare de 359,3 milioane de euro. În contrast, în 2023, doar 24.900 tone au fost exportate de statele membre UE în afara blocului comunitar. Valoarea acestor exporturi a fost de 146 milioane de euro, cei mai mari exportatori fiind Spania, Germania, România, Ungaria şi Grecia, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
loading ...