Uniunea Europeană investește 2,2 milioane de euro pentru a stimula introducerea și consumul de produse pe bază de plante în întreaga Europă.
Finanțarea va sprijini proiectul „Strategii inovatoare pentru accelerarea adoptării și consumului de alimente pe bază de plante” (ISAAP), care se va desfășura din septembrie 2025 până în august 2027, scrie Food Business.
ISAAP își propune să consolideze tranziția Europei către o dietă mai sustenabilă prin promovarea leguminoaselor și dezvoltarea de mese pe bază de plante pentru alimentația publică.
Proiectul reunește fermieri, cercetători, ONG-uri și companii de servicii alimentare și este coordonat cu birourile naționale ale ProVeg International din Portugalia și Republica Cehă. De asemenea, va replica și extinde strategii din Planul Național de Acțiune danez pentru alimentele pe bază de plante, care a devenit un model pentru promovarea schimbării dietei la scară largă.
În Portugalia, ProVeg Portugal va conduce implicarea părților interesate împreună cu grupurile agricole cheie, inclusiv Confederação dos Agricultores de Portugal (CAP) și organizația de producători CERPRO.
În Republica Cehă, ProVeg se va concentra pe sectorul de catering, colaborând cu Catering Zdravě și alți parteneri pentru a extinde gama de preparate pe bază de plante disponibile în restaurante, școli și cantine de la locul de muncă.