„INFORGANIC MOLDOVA 202-2022” – încă un pas pentru agricultura durabilă prin crearea fâşiilor forestiere de protecţie

23 aug 2021
În cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 202-2022” care urmărește determinarea și susținerea principalelor nevoi ale fermierilor pasionați de agricultura durabilă, a fost abordat subiectul importanței creării fâşiilor forestiere de protecţie.

În acest sens, MOVCA prezintă un material video și o serie de infografice cu scopul de a transmite cele mai importante aspecte legate de crearea perdelelor de protecţie. Fiecare material este însoţit de recomandări oportune din partea specialiştilor.  

Perdeaua de protecție este o asociație vegetală cu lungimi diferite și lățimi relativ înguste, creată de om sub forma unei fâșii de teren plantată cu diferite specii lemnoase de arbori și arbuști. Astfel se urmărește stoparea factorilor distructivi care duc la deșertificarea solurilor, fapt care generează pierderi economice considerabile în sectorul agrar.

Numită și perdea forestieră de protecție sau perdea anti-vânt, această fâșie este amplasată la marginea unor obiective de protejat și are rolul de a ocroti culturile agricole, solurile nisipoase, digurile de baraj și canalele de irigație de acțiunea dăunătoare a unor factori climatici nefavorabili. Este vorba despre eroziune, inundații, vânturile puternice, calde și uscate, alunecările de teren, tasarea sau seceta etc.

Conform informațiilor atașate, un hectar de fâşii forestiere de protecţie protejează aproximativ 25-30 ha de teren argicol. Mai multe informații despre ce reprezintă, de fapt, perdeaua de protecție, care sunt principalele caracteristici ale fâşiilor forestiere de protecţie, dar şi identificarea principalelor beneficii obţinute prin crearea acestora, le găsiți pe link-ul atașat: http://movca.md/recomandari-privind-crearea-fasiilor-forestiere-de-protectie/.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 202-2022”, implementat de A.O. „Educaţie pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundaţiei „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) și „EcoVisio”, transmite AGROMEDIA cu referire la movca.md.

MOVCA este o organizație non-guvernamentală, care are drept obiectiv principal asocierea mai multor structuri din domeniul agriculturii (cultivatori, expeditori, procesatori, asociații de fermieri, importatori, distribuitori), în scopul promovării în Republica Moldova a produselor alimentare organice și încurajării practicilor unei agriculturii prietenoase mediului înconjurător.

 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

TINERII FERMIERI – INTERESAȚI DE COOPERAREA ÎN AGRICULTURĂ

20 mai 2022

LA FĂLEȘTI, ACTIVEAZĂ PRIMA SERĂ HIDROPONICĂ DIN ȚARĂ. Antreprenorul a implementat cel mai bun proiect în domeniul energiei solare fotovoltaice

19 mai 2022

FERMIERII DIN FĂLEȘTI AU CERUT MINISTRULUI AGRICULTURII COMPENSAREA PREȚULUI LA LAPTE

19 mai 2022

UNGARIA ACORDĂ 1000 DE AUTORIZAȚII GRATUITE PENTRU TRANSPORTATORII MOLDOVENI

19 mai 2022

OUĂ CONTAMINATE CU POLUANȚI ORGANICI, DEPISTATE LA CIOBANOVCA ȘI DUMBRAVA

19 mai 2022

„INFORGANIC MOLDOVA 202-2022” – încă un pas pentru agricultura durabilă prin crearea fâşiilor forestiere de protecţie

„INFORGANIC MOLDOVA 202-2022” – încă un pas pentru agricultura durabilă prin crearea fâşiilor forestiere de protecţie

„INFORGANIC MOLDOVA 202-2022” – încă un pas pentru agricultura durabilă prin crearea fâşiilor forestiere de protecţie

loading ...