„INFORGANIC MOLDOVA 202-2022” – încă un pas pentru agricultura durabilă prin crearea fâşiilor forestiere de protecţie

23 aug 2021
În cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 202-2022” care urmărește determinarea și susținerea principalelor nevoi ale fermierilor pasionați de agricultura durabilă, a fost abordat subiectul importanței creării fâşiilor forestiere de protecţie.

În acest sens, MOVCA prezintă un material video și o serie de infografice cu scopul de a transmite cele mai importante aspecte legate de crearea perdelelor de protecţie. Fiecare material este însoţit de recomandări oportune din partea specialiştilor.  

Perdeaua de protecție este o asociație vegetală cu lungimi diferite și lățimi relativ înguste, creată de om sub forma unei fâșii de teren plantată cu diferite specii lemnoase de arbori și arbuști. Astfel se urmărește stoparea factorilor distructivi care duc la deșertificarea solurilor, fapt care generează pierderi economice considerabile în sectorul agrar.

Numită și perdea forestieră de protecție sau perdea anti-vânt, această fâșie este amplasată la marginea unor obiective de protejat și are rolul de a ocroti culturile agricole, solurile nisipoase, digurile de baraj și canalele de irigație de acțiunea dăunătoare a unor factori climatici nefavorabili. Este vorba despre eroziune, inundații, vânturile puternice, calde și uscate, alunecările de teren, tasarea sau seceta etc.

Conform informațiilor atașate, un hectar de fâşii forestiere de protecţie protejează aproximativ 25-30 ha de teren argicol. Mai multe informații despre ce reprezintă, de fapt, perdeaua de protecție, care sunt principalele caracteristici ale fâşiilor forestiere de protecţie, dar şi identificarea principalelor beneficii obţinute prin crearea acestora, le găsiți pe link-ul atașat: http://movca.md/recomandari-privind-crearea-fasiilor-forestiere-de-protectie/.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 202-2022”, implementat de A.O. „Educaţie pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundaţiei „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) și „EcoVisio”, transmite AGROMEDIA cu referire la movca.md.

MOVCA este o organizație non-guvernamentală, care are drept obiectiv principal asocierea mai multor structuri din domeniul agriculturii (cultivatori, expeditori, procesatori, asociații de fermieri, importatori, distribuitori), în scopul promovării în Republica Moldova a produselor alimentare organice și încurajării practicilor unei agriculturii prietenoase mediului înconjurător.

 
loading ...