"VOM REDUCE SUPRAFEȚELE CU CARTOFI". Motivul care i-a descurajat pe producătorii locali

10 oct 2020


Cartofii sunt considerați a doua pâine pentru moldoveni, iar fiecare gospodar își face rezerve în hambare încă din toamnă pentru a fi asigurați cu producție până în primăvară. Statisticele arată că anual un cetățean consumă 45 de kilograme de cartofi, cu șapte kilograme mai puțin decât în 2010. Anul acesta a fost plin de provocări pentru agricultori, dar se pare că cei care au produs cartofi nu au fost foarte mult afectați de secetă. Asta susține președintele Asociației Producătorilor de Cartofi.

"Ne așteptam la un an mult mai greu pentru producția de cartofi, însă nu este cel mai rău. Sunt probleme din cauza temperaturilor ridicate și pe alocuri cartofii încep a încolți în sol, încep a se deforma, dar în principiu roada este destul de bunișoară. Pentru consum este suficient de bună producție, însă mai puțin pentru cartoful de semințe, chiar dacă unele plantații au fost și irigate, tot nu a fost suficient. Prețul nu este mare, se menține cel de până acum. Fermierii vând cu 3-4 lei kilogramul de cartofi. Deja în piețe sau magazine costul este mai ridicat", a precizat Petru Iliev, președintele Asociației Producătorilor de Cartofi.

Producătorii agricoli locali depun anual foarte mare efort pentru a crește suprafețele, dar și pentru a implementa sisteme noi, cum ar fi cele de irigare. Asta îi ajută să depășească seceta și să producă cartofi de calitate superioară pentru consumatori. Tocmai din acest motiv, agricultorii au nevoie de susținere, iar cea mai mare este atunci când moldovenii aleg să cumpere producție locală și nu de import. Fermierul Ion Sahanovschi din satul Bălăbănești, raionul Criuleni a plantat în acest cartofi pe o suprafață de 36 de hectare. El afirmă că cea mai mare problemă este acum piața de desfacere. 

"Seceta ne-a determinat să investim într-un sistem de irigare prin aspersie și să udăm în așa fel încât să acoperim deficitul de apă din sol. Investițiile au fost foarte mari. Am reușit să obținem 20 de tone de cartofi la hectar, ceea ce nu constituie o roadă mică, dar totuși problema mai mare este prețul la cartof de 2-3 lei kilogramul. Există companii ce țin monopolul pe piață și ne cumpără marfa cu preț mizer, apoi ei merg și o vând mult mai scump. Noi fermierii investim, producem marfă de calitate și obținem un preț ne nimic. Dacă am avea o piață de desfacere poate lucrurile ar sta altfel", a spus producătorul Ion Sahanovschi.

Această situație le taie pofta producătorilor agricoli să mărească suprafețele plantate cu cartofi și, în general, să dezvolte afaceri în acest domeniu. 

"Stăm cu depozitele pline de cartofi, vrem să livrăm marfa, însă cu așa preț nu ne acoperim nici cheltuielile de producere. Anul viitor nu planificăm să plantăm cartofi pe o suprafață atât de mare, cred că ne vom limita doar la 10 hectare", a precizat Ion Sahanovschi.

Zeci de producători de cartofi își vor da întâlnire duminică, 11 octombrie, la un festival tematic ”Toamna Cartofului”. Evenimentul va începe la ora 12:00, în satul Rîșcova din raionul Criuleni. Organizatorii încurajează oamenii să participe la târg pentru a procura cartofi ecologici, dar și pentru a-i susține pe producătorii locali. 

”La târgul cartofului vom avea un reprezentant din laboratorul nostru de cercetare, însă acest eveniment este mai mult dedicate producătorilor locali și celor ce cultivă cartofi ecologici”, a menționat Petru Iliev, președintele Asociației Producătorilor de Cartofi.

În țara noastră, anual sunt plantate aproximativ 22 de mii de hectare cu cartofi. Rata medie a productivității este de circa 25 de tone la hectar. Potrivit datelor, în 2019 Republica Moldova a importat 52 de mii de tone de cartofi din Balarus, Germania, Olanda, Polonia sau România.

 

loading ...