100 DE MILIOANE DE LEI, ATÂT DATOREAZĂ STATULUI O STÂNĂ DIN CRIULENI. Detalii, AICI

15 jun 2022
La finele anului trecut, soldul datoriei la stat a beneficiarilor recreditați constituia uriaşa sumă de 7,04 miliarde lei, dintre care 295,9 milioane lei sunt cu termen de achitare expirat, arată raportul auditului conformității asupra managementului datoriei de stat, garanțiilor de stat și recreditării de stat în anul 2021, efectuat de Curtea de Conturi.

O stână de oi are datorii expirate la stat de 100 milioane lei

Cea mai mare datorie cu termenul de achitare expirat revine SA Becon-Basarabia din Cimişeni, Criuleni, întreprindere specializată în creşterea ovinelor şi caprinelor – circa 100 de milioane de lei.

Datele publice arată că SA Becon-Basarabia şi-a încetat activitatea de producere încă în decembrie 1999, iar cea mai mare parte din bunurile materiale ale întreprinderii au fost sechestrate şi vândute de Fiscul din Criuleni. Din martie 2007, adică deja de 15 ani, întreprinderea este în proces de insolvabilitate.

Printre datornicii cu datorii expirate se numără întreprinderile de stat Moldtranselectro – cu 66 milioane lei şi Calea Ferată din Moldova – cu 45,5 milioane lei, SRL Resursele Moldovei – 19 milioane lei şi întreprinderea CPC Bender cu nouă milioane lei. Ultima lipseşte în registrul de stat al întreprinderilor şi organizaţiilor, susţine Curtea de Conturi.

Pentru recuperarea datoriilor expirate, Ministerul Finanţelor, prin intermediul Serviciului Fiscal de Stat, aplică măsuri de executare silită față de beneficiarii recreditați care dețin arierate pe împrumuturile recreditate, se arată în raport. Doar că, anul trecut, au fost recuperate la bugetul de stat doar 900.000 lei, ceea ce constituie mai puţin de 0,3% din datoria cu termen expirat.

Sursa: știri.md

100 DE MILIOANE DE LEI, ATÂT DATOREAZĂ STATULUI O STÂNĂ DIN CRIULENI. Detalii, AICI

100 DE MILIOANE DE LEI, ATÂT DATOREAZĂ STATULUI O STÂNĂ DIN CRIULENI

Detalii, AICI

100 DE MILIOANE DE LEI, ATÂT DATOREAZĂ STATULUI O STÂNĂ DIN CRIULENI. Detalii, AICI

loading ...