26 HECTARE DE ORZ ȘI 31 HECTARE DE GRÂU, MISTUITE DE FLĂCĂRI

10 jul 2023
Peste 20 hectare de orz și 30 hectare de grâu au fost nimicite de flăcări în urma unui incendiu de vegetație, care s-a răspândit asupra a trei lanuri cu cereale în raionul Anenii Noi, în apropiere de satul Calfa.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAIA, în după amiaza zilei de 9 iulie, o suprafață extinsă de vegetație uscată a fost cuprinsă de flăcări. Din cauza condițiilor meteorologice, focul s-a răspândit cu repeziciune asupra terenurilor agricole.

Pentru lichidarea focarelor de ardere, la fața locului au ajuns 6 echipe de pompieri. Intervenția a durat circa 5 ore. Potrivit IGSU, focul a nimicit 26 ha de orz și 31 ha de grâu, dar și 11 hectare de vegetație uscată.

Cauza izbucnirii incendiului și prejudiciile materiale se stabilesc.În acest context, pompierii îndeamnă populația să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor, în special, în perioada când sunt înregistrate temperaturi ridicate și umiditate redusă:
  • În vederea prevenirii incendiilor de vegetație și a cerealelor, care pot afecta suprafețe extinse, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis în preajma lanurilor, spațiilor forestiere și locurilor de agrement.
  • Angajații sectorului agricol sunt rugați să nu alimenteze tehnica agricolă cu carburanți și lubrifianți pe teritoriul terenurilor agricole. Fumatul este strict interzis.
  • Persoanele care au în grijă copii, sunt rugate să îi monitorizeze strict. Jocul cu focul în spațiile deschise și în apropierea sectorului locativ este interzis.
IGSU continuă acțiunile de prevenire a incendiilor în perioada secerișului. Măsurile au loc în toate regiunile țării, având drept scop minimalizarea riscurilor și diminuarea cazurilor de incendii pe terenuri agricole.

În situații de risc, cetățenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul 112.
loading ...