AGRICULTORII AFECTAȚI DE INTEMPERIILE DIN ACEST AN VOR PRIMI DESPĂGUBIRI MATERIALE DIN PARTEA STATULUI. Iată condițiile

15 jun 2020
Vremea de afară a venit ca o năpastă în acest an pentru agricultori. Fermierii au suportat pierderi mari din cauza intemperiilor. În urma unei toamne secetoase, iernii fără zăpadă și a înghețurilor de primăvară, o mare parte din terenurile agricole au fost grav afectate, iar unii fermieri au rămas fără roadă. În aceste situații de criză, agricultorii se pot adresa după ajutor la Inspectoratul General pentru Situații Excepționale.

Ei trebuie să prezinte un set de acte, care ar demonstra că terenurile agricole sau roada a fost compromisă de calamitățile naturale. Astfel, fermierii vor putea beneficia de ajutor financiar. Intemperiile pot aduce daune oamenilor, economiei și mediului înconjurător. Printre acestea se numără: grindina, ploile torențiale, lapovița, poleiul, uraganele, vijeliile, arșița, seceta și altele. În unele situații, fenomenele naturii pot prezenta un pericol destul de mare. Spre exemplu, vântul puternic este considerat periculos atunci când viteza lui depășește 70 km/h sau chiar mai mult. Conform legii, în cazul în care, pe un anumit teritoriu, calamitățile naturale au provocat daune sănătății oamenilor sau pierderi materiale, atunci se instituie situație excepțională cu caracter natural.

Acestea pot fi instituite la nivel teritorial, transfrontalier sau național. Consecințele calamităților naturale sunt suportate de către agenții economici, unele organizații sau administrația locală. Agricultorii care s-au pomenit că terenurile le-au fost afectate de fenomenele naturale periculoase, se pot adresa la subdiviziunea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din localitate. Specialiștii se prezintă la fața locului și evaluează pagubele provocate. În cazul în care primăria nu dispune de surse suficiente, atunci se apelează la ajutorul consiliilor raionale pentru acordarea despăgubirilor, iar dacă nici aici nu există surse financiare necesare, instituția solicită suport din parte Guvernului. Conform “Ghidului privind modul de acordare a a mijloacelor din fondurile de urgență ale Executivului Republicii Moldova”, ajutoarele sunt alcătuite din fondul de rezervă și cel de intervenție, iar banii se alocă în temeiul unei hotărâri a Guvernului, în limita sumelor disponibile. Pentru a primi compensații, solicitantul nu trebuie să aibă datorii față de bugetul de stat.
loading ...