AGRICULTORII DIN NOU LA PROTEST. Află motivul

10 aug 2020

Agricultorii din centul și sudul țării ies din nou la protest, nemulțumiți fiind de măsurile luate de autorități în contextul calamităților naturale din această vară. Informația a fost confirmată pentru portalul nostru, de Ion Barbărasă, un fermier din satul Boghicenii raionul Hâncești, care va participa la manifestație. Acesta spune că taxele stabilite de stat, drept compensație pentru un hectar, nu le acoperă nici pe departe cheltuielile suportate, iar procedura de obținere a banilor este anevoioasă. Manifestarea urmează să aibă loc mâine, la ora 10:00,  la ieșirea din satul Lăpușna, raionul Hâncești. Aici se vor aduna agricultori din mai multe localități ale țării, precum Căușeni, Ștefan-Vodă, Anenii Noi. Raioane care au fost cel mai grav afectate de secetă și grindină.

Noi anul trecut roadă am avut și am plătit impozitul de peste 1 milion 360 mii de lei, dar ei vor să ne compenzeze anul acesta câte o mie de lei la hectar. Asta ar însemna aproximativ 600 de mii lei. E  bătaie de joc, o sumă mizeră. Anual ne iau sume fabuloase, însă când e vorba să ne asigure ori să ne susțină, spun că nu au bani ” a precizat fermierul Ion Barbărasă din satul Boghiceni raionul Hâncești.

Cu referire la culturile de grupa întâi, agricultorul zice că n-a recoltat nici măcar cantitatea de cereale pe care a semănat-o.

”De pe câteva zeci de hectare nu am strâns nimic. Apoi o bună parte din terenuri le-am reînsămânțat cu porumb, care nu s-a făcut nici el. Avem pierderi enorme” explică fermierul Barbărasă din satul Boghiceni raionul Hâncești.

Prin acțiunea de mâine agricultorii vor să se facă auziți.

Agricultorii trăiesc pe veniturile obținute din realizarea mărfii. Doar așa ne putem dezvolta. Anul acesta roadă nu este, cum să facem față acestei situații critice nu mai știm. Ne rămâne să ne adunăm toți agricultorii să protestăm, poate măcar așa vom fi auzuți și ajutați. Toți colegii din zona de sud vor veni mâine la ieșire din satul Lăpușna rionul Hâncești.Vrem să fim susținuți. Cei de la nord sunt un pic mai norocoși anul acesta, însă noi, cei de la sud suntem la pământ” a mai adăugat agricultorul.

În petiția înaintată de fermieri Guvernului, aceștia solicită:
1. Resursele financiare alocate pentru acoperirea pierderilor financiare suportate de către agricultori să fie de cel puțin 3000 lei per hectar și să fie distribuite de consiliile raionale în baza actelor eliberate de către comisiile pentru situații excepționale și APL sau prin AIPA, dar prin modificarea regulamentului existent instituind o procedură mai simplă, doar prezentînd doar actele enunțate mai sus.
2. Solicităm insistent instituirea stării excepționle (urgență) pentru sectorul agrar în zona de centru și sud a republicii cu eliberarea necondiționată a certificatelor de stare de forță majoră, atât pentru fermieri, cât și pentru furnizorii de inputuri agricole, ceea ce va permite întregului sector agricol să-și reeșaloneze datoriile fata de creditori.
3. Solicităm implementarea unui regulament nou cu posibilitatea de returnare sau cesionare a TVA-ului adunat de ani de zile în cont, în achitarea datoriilor furnizorilor din domeniu.
4. Scutirea de la plata impozitelor salariale și funciare a agricultorilor afectați de aceste calamități pentru anul 2020 și vacanță fiscală pentru primele șase luni a anului 2021.
5. Cerem convocarea sedinței extraordinare a Parlamentului pentru a adopta deciziile de implementare a revendicărilor noastre, în caz contrar ne asumăm dreptul sa continuăm protestele pe o perioadă nelimitată.

Amintim, că fermierii au protestat și acum aproximativ două săptămâni. Atunci, agricultorii au solicitat ajutor din partea autorităților, întrucât seceta și grindina, le-au distrus o bună parte din recolta pe care o așteptau în acest an. La scurt timp după acest protest, cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul cu privire la modul de repartizare a banilor pentru fiecare hectar cu cereale de grupa întâi reînsămânțat. Potrivit acestuia, pentru un hectar semănat a doua oară guvernul va achita 1 080 lei. Pentru un hectar semănat cu grâu, afectat în proporție mai mare de 60 la sută și mai mult – 1000 lei, pentru un hectar de orz reînsămânțat – 1020 lei, iar pentru un hectar de rapiță reînsămânțat – 1 400 lei. În țară au fost semănate în total 415 mii de hectare cu cereale de grupa întâi, dintre acestea peste 250 de mii au fost grav afectate de secetă.
loading ...