AGRICULTORII DIN RAIONUL HÎNCEȘTI SUNT LA LIMITA DISPERĂRII. Au fost la Consliul Raional pentru a cere să fie auziți și ajutați

30 jul 2020
 
Fermierii continuă să ceară ajutor din partea statului. După protestul organizat de agricultorii din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă afectați de secetă și înghețurile de primăvară, și antreprenorii din raionul Hâncești le-au urmat exemplul. Aceștia nu au manifestat, deocamdată, ci au mers la Consiliul Raional să discute cu autoritățile publice pentru a fi ajutați să depășească situația dificilă din acest an. Cu măști pe față și respectând distanța socială, agricultorii și-au spus durerea în fața conducerii raionale.

În urma secetei hidrologice din acest an, întreprinderile mici și mijlocii au avut de suferit enorm, iar recolta a fost compromisă în proporție de 70-80 la sută. Totodată, au fost afectate și cerealele din grupa a doua, în proporție de 70 și 90%. Acum, agricultorii sunt în impas deoarce nu-și pot onora obligațiunile față de furnizorii de imputuri, dar și față de băncile care i-a creditat”, au menționat fermierii.



În context, agricultorii au cerut următoarele:
- Intituirea stării de urgență în sectorul agricol și majorarea fondului de susținere a agricultorilor, precum și eliberarea certificatelor de forț major.
-Acordarea unor garanții de stat pentru amânarea plăților la credite.
-Moratoriu la impozitele calculate pentru o perioadă de până la 18 luni.
-Eliminarea procedurilor birocratice privind restituirea TV-ului.
-Rectificarea legii privind acordarea subvențiilor, fără a mai fi nevoie de prezentat ceritificatul care conține datoriile la bugetul de stat.
-Reeșalonarea creditelor pentru o perioadă de până la 18 luni.

De cealaltă parte, responsabili din cadrul Consiliului Raional Hâncești le-au spus fermierilor că astfel de solicitări se află pe masa premierului Ion Chicu și în câteva zile, Guvernul va veni cu un răspuns. De precizat că recent, prim-ministru Chicu a anunțat că Guvernul va aloca circa 300 de milioane de lei agricultorilor, pentru a acoperi parțial prejudiciile cauzate de calamitățile naturale. Din suma totală, 100 de milioane vor fi alocate din Fondul de Subvenționare a Agriculturii, iar 200 - din Fondul de Intervenții a Guvernului.

Pentru un hectar reînsămânțat după ce a fost semănat în toamnă, Guvernul va acoperi 1080 lei. Pentru 1 hectar semănat cu grâu, afectat în proporție mai mare de 60% – 1000 lei, orz – 1020 lei, rapiță – 1400 lei. De asemenea, va fi acoperit parțial și prejudiciul cauzat de grindină.
loading ...