AGRICULTURA ECOLOGICĂ DIN MOLDOVA EVALUATĂ DE EXPERȚII CEHI: Delegația va merge și în supermarketuri

04 oct 2021
Un grup de experți ai Agenției Cehe de Dezvoltare se află în țara noastră pentru a evalua proiectele implementate în domeniul agriculturii ecologice, cu suportul Guvernului Republicii Cehe. În perioada 4-8 octombrie curent, experții străini vor analiza progresele înregistrate privind consolidarea capacității instituțiilor pentru controlul de stat, precum și indicatorii activităților de producere, procesare, import și certificare ecologică ale producătorilor agricoli.
 
Solicitată de AGROMEDIA, dna Marcela Stahi, șefa Serviciu Producție Ecologică și Produse cu Denumire de Origine ne-a declarat că vizita se va încheia cu un Raport preliminar care va fi prezentat vineri în cadrul unei ședințe. Până atunci, delegația cehă constituită din doi experți – un agroeconomist și un socioeconomist (două doamne – n. red.), va merge în teritoriu la actorii implicați în implementarea proiectului în agricultura ecologică pentru perioada 2015-2020.
 
„Pe lângă membrii delegației, în procesul de analiză vor fi implicați mai mulți experți locali în agricultura ecologică. Ședința de azi a fost pentru deschiderea misiunii de evaluare a proiectelor care au fost implementate în agricultura ecologică, sub auspiciile Agenției Cehe de Dezvoltare. De fapt, acest proiect a fost demarat sub egida MAE din Republica Cehă”, ne-a comunicat dna Stahi.


 
Potrivit sursei, vor fi intervievate mai multe instituții și efectuate vizite la asociațiile de producători și fermieri.
 
„Doamnele experte își doresc foarte mult să meargă la supermarketurile din țară, să vadă ordinea în care sunt plasate produsele ecologice pe raft, iar sâmbătă vor vizita EcoLocal. Sunt stabilite vizite la mai multe părți implicate – Centrul de Stat pentru testarea materialelor soiurilor din agricultură, Centrul de Stat pentru omologarea produselor de uz fitosanitar și fertilizanți, ANSA, Laboratorul de stat pentru testare, organele de certificare, „People in need”, un ONG al Cehiei care își desfășoară activitatea aici, asociațiile de profil. Vorbim de MOVCA, axată pe producătorii care vor să exporte produsele, și EcoLocal, destinat susținerii micilor producători și promovarea produselor eco pe piața internă”, a precizat sursa.
 
În același context, de menționat că a mai avut loc o evaluare în lunile iunie-iulie, când s-a desfășurat un șir de interviuri online la care au participat toți factorii implicați. Atunci, în urma discuțiilor, au fost identificate anumite lacune din sistem și experții au venit să vadă cum a derulat implementarea proiectelor.  
 
Top știri

HIBRIDUL BUCKFAST - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

SAVUREAZĂ WEEKENDUL LA FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST”! Vezi agenda activităților din cadrul evenimentului

29 mai 2022

CE FACEM CU DEȘEURILE DIN AGRICULTURĂ? Cum le colectăm? Unde le depozităm?

27 mai 2022

LIPSA ACUTĂ DE SPECIALIȘTI ÎN ZOOTEHNIE – principala problemă a crescătorilor de animale

27 mai 2022

BENZINA BATE AL DOILEA RECORD ÎNTR-O SĂPTĂMÂNĂ. Trece și pragul de 31 de lei

27 mai 2022

POZE DE SENZAȚIE PE INSTAGRAM – DAUNE PENTRU FERMIERI. Rugămintea crescătorilor de lavandă pentru cei ce-și fac poze în lanurile lor

27 mai 2022

AGRICULTURA ECOLOGICĂ DIN MOLDOVA EVALUATĂ DE EXPERȚII CEHI: Delegația va merge și în supermarketuri

AGRICULTURA ECOLOGICĂ DIN MOLDOVA EVALUATĂ DE EXPERȚII CEHI: Delegația va merge și în supermarketuri

AGRICULTURA ECOLOGICĂ DIN MOLDOVA EVALUATĂ DE EXPERȚII CEHI: Delegația va merge și în supermarketuri

loading ...