AGRICULTURA ECOLOGICĂ DIN MOLDOVA EVALUATĂ DE EXPERȚII CEHI: Delegația va merge și în supermarketuri

04 oct 2021
Un grup de experți ai Agenției Cehe de Dezvoltare se află în țara noastră pentru a evalua proiectele implementate în domeniul agriculturii ecologice, cu suportul Guvernului Republicii Cehe. În perioada 4-8 octombrie curent, experții străini vor analiza progresele înregistrate privind consolidarea capacității instituțiilor pentru controlul de stat, precum și indicatorii activităților de producere, procesare, import și certificare ecologică ale producătorilor agricoli.
 
Solicitată de AGROMEDIA, dna Marcela Stahi, șefa Serviciu Producție Ecologică și Produse cu Denumire de Origine ne-a declarat că vizita se va încheia cu un Raport preliminar care va fi prezentat vineri în cadrul unei ședințe. Până atunci, delegația cehă constituită din doi experți – un agroeconomist și un socioeconomist (două doamne – n. red.), va merge în teritoriu la actorii implicați în implementarea proiectului în agricultura ecologică pentru perioada 2015-2020.
 
„Pe lângă membrii delegației, în procesul de analiză vor fi implicați mai mulți experți locali în agricultura ecologică. Ședința de azi a fost pentru deschiderea misiunii de evaluare a proiectelor care au fost implementate în agricultura ecologică, sub auspiciile Agenției Cehe de Dezvoltare. De fapt, acest proiect a fost demarat sub egida MAE din Republica Cehă”, ne-a comunicat dna Stahi.


 
Potrivit sursei, vor fi intervievate mai multe instituții și efectuate vizite la asociațiile de producători și fermieri.
 
„Doamnele experte își doresc foarte mult să meargă la supermarketurile din țară, să vadă ordinea în care sunt plasate produsele ecologice pe raft, iar sâmbătă vor vizita EcoLocal. Sunt stabilite vizite la mai multe părți implicate – Centrul de Stat pentru testarea materialelor soiurilor din agricultură, Centrul de Stat pentru omologarea produselor de uz fitosanitar și fertilizanți, ANSA, Laboratorul de stat pentru testare, organele de certificare, „People in need”, un ONG al Cehiei care își desfășoară activitatea aici, asociațiile de profil. Vorbim de MOVCA, axată pe producătorii care vor să exporte produsele, și EcoLocal, destinat susținerii micilor producători și promovarea produselor eco pe piața internă”, a precizat sursa.
 
În același context, de menționat că a mai avut loc o evaluare în lunile iunie-iulie, când s-a desfășurat un șir de interviuri online la care au participat toți factorii implicați. Atunci, în urma discuțiilor, au fost identificate anumite lacune din sistem și experții au venit să vadă cum a derulat implementarea proiectelor.  
 
Top știri

CONCEPEREA PLANULUI DE FERTILIZARE, în condiţiile în care inputurile s-au scumpit

27 oct 2021

OBIECTIV ATINS: R.Moldova a reușit să armonizeze legislația națională cu cea europeană

25 oct 2021

ZILE CALDE ȘI NOPȚI RECI: Vezi prognoza meteo pentru 25 – 31 octombrie

25 oct 2021

STARE DE URGENȚĂ ÎN R. MOLDOVA DIN CAUZA DEFICITULUI DE GAZE

22 oct 2021

VIDEO: SISTEM DE RĂDĂCINĂ PROTEJATĂ PENTRU CREȘTEREA A 10 MII DE PUIEȚI

22 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

AGRICULTURA ECOLOGICĂ DIN MOLDOVA EVALUATĂ DE EXPERȚII CEHI: Delegația va merge și în supermarketuri

AGRICULTURA ECOLOGICĂ DIN MOLDOVA EVALUATĂ DE EXPERȚII CEHI: Delegația va merge și în supermarketuri

AGRICULTURA ECOLOGICĂ DIN MOLDOVA EVALUATĂ DE EXPERȚII CEHI: Delegația va merge și în supermarketuri

loading ...