ALFABETIZAREA DIGITALĂ ÎN AGRICULTURĂ - CE ESTE ȘI CUM SE IMPLEMENTEAZĂ

05 dec 2022
Un curs teoretico-practic cu tema „Alfabetizarea digitală în agricultură” a fost organizat în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie, în incinta Centrului Informațional Horticol din cadrul Universității Tehnice a Moldovei de IFARMS-Moldova şi compania EuroAlun, membră a Asociației MOVCA.

Subiectele abordate în cadrul cursului au vizat în special o introducere în domeniul  AgTech; repere istorice privind evoluția în agricultură și ceea ce reprezintă la ora actuală Agricultura 4.0, FMIS, aplicația iFarms: DEMO; cum se aplică în agricultură modelele predictive, senzoristica proximală și la distanță; ce sunt indicii de vegetație, VRT și hărțile de prescripție, dar și ce prevăd noțiunile de telemetrie; probleme agricole; conexiune și tehnologii de transmitere date etc.

Subiectele de pe agenda cursului au fost elaborate de experți internaționali de la vestita companie NOVUM din Italia, specializată în comercializarea și exportul de mașini agricole, dispozitive și servicii agricole de precizie, care au elaborat de fapt subiectele de pe agenda cursului, asumându-și și rolul de speakeri a evenimentului.

De asemenea, participanții la curs au fost familiarizați cu sursele de finanțare pentru digitalizarea întreprinderii agricole.

Acest curs teoretico-practic de alfabetizare digitală în agricultură inițiat în era digitalizării tuturor ramurilor economiei naționale este foarte valoros, este extrem de necesar pentru specialiștii din domeniul agriculturii,  fie că vorbim despre cei implicați în cultivarea culturilor de câmp sau în pomicultură, viticultură, legumicultură, zootehnie. În statele în care se practică agricultura digitalizată s-a demonstrat deja că aceasta aduce plus valoare la tot ceea ce este producere atât vegetală, cât și animală. În acest context, pentru ca învățământul superior agricol din Republica Moldova să țină pasul cu tehnologiile moderne și să ofere viitorilor absolvenți cunoștințe atât teoretice, cât și practice în domeniul Digitalizării Agriculturii, Facultatea Științe Agricole, Silvice și ale Mediului din cadrul UTM a inițiat deja procedura de actualizare a programelor de studii, în care vor fi incluse și unități de curs pentru acest segment. Totodată, au fost demarate activități de înființare a sectoarelor didactico-experimentale, unde studenții vor practica utilizarea diferitelor aplicații și gadgeturi pentru a stabili, de exemplu, Variabilitatea spațială a câmpurilor, Sensoristica proximală și la distanță, Monitorizarea indicilor de vegetație a diferitelor specii, Telemetria și identificarea diferitelor probleme agricole, Tehnologiile de transmitere a datelor, statistică și raportare – aspecte care, de altfel, au fost examinate și în cadrul cursului de alfabetizare digitală în agricultură, la care ne referim, a menționat conf. univ., dr. Sergiu Popa, decanul Facultății Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, UTM.

În contextul acestui eveniment, dl decan Sergiu Popa a lansat un apel către viitorii absolvenți ai liceelor și colegiilor: dacă doresc să facă agricultură inovativă pe acest pământ bogat, la noi acasă, care să le aducă satisfacție atât financiară, cât și sufletească, să aleagă să facă parte din marea familie a Universității Tehnice a Moldovei în cadrul Facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, căci aici vor găsi neapărat ceea ce își doreau și strămoșii noștri latini:

Da Nobis Recta Sapere – Dă-ne gustul adevăratei cunoașteri.

Această inițiativă este desfășurată cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) Swiss Cooperation in Moldova în cadrul „Optim Project — Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova”, implementat de Helvetas Swiss Intercooperation.
loading ...